Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

7.Поняття резервів та основні способи їх розрахунку в ек. Аналізі.

Резерви – це невикористовувані в даний час потенційні можливості підвищення ефективності виробництва за рахунок поліпшення використання ресурсів унаслідок здійснення певних заходів.

Для виявлення і розрахунку величини резервів в економічному аналізі використовують різні способи: порівняння, факторного аналізу (прямого розрахунку, детермінованого факторного аналізу, кореляційно-регресійного аналізу), розрахунково-конструктивний, математичного моделювання.

Спосіб порівняння дозволяє встановити, на скільки можна підвищити той чи інший показник, орієнтуючись на допущені втрати порівняно з попередніми періодами, показники передових підприємств, нормативні величини. Обчислюють величину резервів як різницю між показниками досліджуваного підприємства і кращими результатами, досягнутими ним у попередні роки, показниками передових підприємств, нормативами.

Порівняння з нормативами дозволить встановити невиправдані перевитрати ресурсів, ліквідація яких дозволить знизити собівартість продукції. Базою для порівняння, зокрема, можуть послужити розраховані дослідними установами нормативи витрат кормів на виробництво 1 ц продукції тваринництва, витрат насіннєвого матеріалу, пально-мастильних матеріалів з розрахунку на 1 га посівів, сировини на виробництво одиниці продукції тощо.

При визначенні резервів слід дотримуватись умов порівняння.

Спосіб прямого розрахунку використовується для визначення резервів екстенсивного характеру, коли відома величина додаткового залучення чи втрат виробничих ресурсів – чисельності працівників, площі сільськогосподарських угідь, поголів’я тварин, одиниць техніки тощо. Резерв збільшення обсягів виробництва продукції визначається як добуток обсягу додаткових ресурсів на фактичний вихід продукції з розрахунку на їх одиницю.

Застосування для розрахунку резервів прийомів детермінованого факторного аналізу (ланцюгових підстановок, обчислення різниць) дозволить виявити можливості збільшення результату за рахунок одного з чинників. Для цього у відповідних формулах порівнюються фактичні показники окремих чинників і кращі, досягнення яких можливе у перспективі.

У випадках, коли досліджуваний результативний показник змінюється під впливом кількох чинників, для визначення резерву його поліпшення може використовуватись розрахунково-конструктивний метод. При його застосуванні враховуються в комплексі можливість та наслідки зміни кількох взаємопов’язаних показників.

Нерідко для досягнення позитивних змін планують внесення суттєвих змін у виробничу програму підприємства – обсяг виробництва окремих видів продукції, застосовувані технології, залучення окремих видів ресурсів тощо. Для розрахунку резервів у таких випадках використовують методи математичного моделювання. Вони дають змогу оптимізувати величину показників з урахуванням умов господарювання, обмежень на ресурси. Порівняння досліджуваних показників за визначеним оптимальним варіантом з фактичними показує резерв їх поліпшення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]