Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

11.Основні принципи та порядок фінансування бюджетних установ.

Під бюджетним фінансуванням розуміють безповоротне, безвідплатне виділення коштів з державного або місцевого бюджету в розпорядження керівників установ на витрати, передбачені бюджетом. Фінансування та оплата витрат провадяться органами Державного казначейства за наявності відомостей про територіальне розташування мережі установ, підприємств і організацій на відповідній території та на підставі затверджених кошторисів доходів і видатків. Кошторис бюджетної установи є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільовий напрямок і щоквартальний розподіл її коштів.

Бюджетні установи одержують фінансування з державного або місцевих бюджетів. Незалежно від джерел покриття видатків бюджетних установ фінансування здійснюється на підставі таких принципів:- плановості;- цільового спрямування коштів;- безповоротності та безвідплатності;- ефективного використання коштів;- оптимального поєднання власних, кредитних і бюджетних джерел;- додержання режиму економії та постійного контролю за їхнім використанням:

Головними розпорядниками коштів є Міністри та керівники відповідних органів виконавчої влади. Бюджетні асигнування поділяються на дві частини: перше- для перерахування нижчестоячими розпорядниками коштів, ідруга- для утримання апарату управління та покриття видатків на централізовані заходи.

12.Склад і класифікація доходів бюджетних установ.

Доходи— це суми надходжень до бюджетної установи, одержаних із загального і спеціального фондів для виконання кошторису доходів і видатків бюджетних установ. Залежно від джерел утворення доходів їх поділяють на два види: - доходи загального фонду; - доходи спеціального фонду.

Доходи установи, які вона отримує за рахунок доходів загального і спеціального фонду, від реалізації продукції, виробів і виконаних робіт обліковують на субрахунках 7 класу Плану рахунків бухгалтерського обліку, який включає такі синтетичні рахунки:- 70 „Доходи загального фонду";- 71 „Доходи спеціального фонду";- 72 „Доходи від реалізації продукції, виробів і виконаних робіт";- 74 „Інші доходи".

13.Склад і класифікація видатків бюджетних установ.

Видатки бюджетної установи — це витрати, що їх здійснює установа для свого утримання та виконання своїх функцій, в т. ч. видатки за несплаченими рахунками кредиторів, за нарахованою і не виплаченою заробітною платою і стипендіями тощо. В обліку виконання кошторису видатки поділяються на касові і фактичні.

Касові видатки— це кошти, перераховані Державним казначейством або фінансовими органами та видані безготівково або готівкою міністерствам, відомствам, установам.Фактичні видаткиобліковуються на рахунках класу 8 «Витрати», зокрема 80 «Видатки загального фонду», 81 «Видатки спеціального фонду», 82 « Виробничі витрати».

У дебет відповідних субрахунків записуються суми здійснених фактичних видатків. Після закінчення року всі видатки, сформовані за дебетом субрахунків 801 і 802, бюджетними установами списуються за кредитом цих субрахунків у дебет субрахунку 431 «Результат виконання кошторису за загальним фондом».Аналітичний облік фактичних видатків за рахунком 81 «Видатки спеціального фонду» ведеться в розрізі видів спеціальних коштів і кодів економічної класифікації в книзі обліку спеціальних коштів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]