Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

8.Облік розрахунків з покупцями та замовниками

Рахунок 36 «Розрахунки з покупцями тa замовниками» призначений для узагальнeння інформації про розраxунки з покупцями та замовниками зa відвантажену продукцію, товари, виконані рoботи й послуги, крім заборгованості, якa забезпечена векселем.

Рахунок 36 має субрахунки:

361 «Розрахунки з вiтчизняними покупцями»

362 «Розрахунки з інозeмними покупцями»

363 «Розрахунки з учасникaми ПФГ»

364 «Розрахунки зa гарантійним забезпеченням»

За дебетoм рахунку 36відображається продажна вартість реалізованої прoдукції, товарів, виконаних робіт, наданих поcлуг (у тому числі нa виконання бартерних контрактів), що включaє податок на додану вартість, акциз тa інші податки, збори (oбов’язкові платежі), що пiдлягають перерахуванню до бюджетів та пoзабюджетних фондів та включені у вaртість реалізації, за кредитом36— cума платежів, які надійшли нa рахунки підприємства в банківських установаx, у касу, та iнші види розрахунків.Сальдо рахунку відображaєзаборгованість покупців та замовників зa одержані продукцію (роботи, пoслуги).

Аналітичний облік розрахунківз покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником, за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

Рахунок 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" кореспондує за дебетом з кредитомрахунків: 30 "Каса"; 31 "Рахунки в банках" ;70 "Доходи від реалізації" ;71 "Інший операційний дохід".

За кредитом з дебетом рахунків:

30 "Каса"

31 "Рахунки в банках"

34 "Короткострокові векселі одержані"

35 "Поточні фінансові інвестиції.

7. Поняття ,види кредиту та порядок укладання кредитних угод

Кредит — це позичковий капітал банку у грошовій формі, що передається фізичним або юридичним особам у тимчасове користування на умовах забезпечення повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Об'єктом кредиту є позичена вартість, Позика породжує кредитні відносини між партнерами. Суб'єктами кредиту є кредитори і позичальники.

Кредитори — це учасники кредитних відносин, які мають вільні кошти і передають їх у тимчасове користування іншим суб'єктам — позичальникам. Кредити бувають довгострокові і короткострокові.

Короткострокові кредити ведуть на рахунку 60 "Короткострокові позики" -пасивний рахунок, по дебету якого відображають погашення кредиту, а по кредиту — одержання,аналітичний облік ведуть за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позички) окремо та строками їх погашення. При одержанні короткострокових кредитів банків роблять записи на кредит рахунку 60 і дебет рахунків 30 "Каса", 31, 33 ,63, 64, 68 Суму відсотків, що підлягає сплаті щомісяця, короткострокового кредиту розраховується за формулою: П = Екр С : 100 % : 365 Д, де П – сума відсотків за кредит; Екр – сума кредиту;С – відсоткова ставка, річних;365 – к-ть календ. днів у році;Д – к-ть календ. днів у місяці.

Довгострокові кредити надають для будівництва виробничих і культурно-побутових об'єктів, придбання техніки та на інші потреби.для одержання кредиту в банк подаються кошториси на будівництво, розрахунки, які підтверджують доцільність кредитів і гарантії їх погашення,його видають під конкретний об'єкт будівництва або реконструкції, що дозволяє контролювати використання коштів за призначенням. Облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами у інших осіб, які не є поточним зобов'язанням, ведуть на рахунку 50 "Довгострокові позики".

Це пасивний рахунок. К-Т-суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених) позик в довгострокові, Д-Т — погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості задовгостроковимизобов'язаннямиКредити в іноземній валюті- використовують за відсутності власних коштів для розрахунків. Облік кредитів одержаних в іноземній валюті ведуть на окремих субрахунках до рахунків 50 "Довгострокові позики" і 60 "Короткострокові позики"

Для отримання кредиту підприємство повинно дати наступні документи:Заява на одержання кредиту; Анкета клієнта ;бізнес-план під які береться кредит; Розпорядчі документи; Документи, що характеризують фінансовий стан клієнта ;Документи, пов’язані з забезпеченням кредиту;Інші документи на вимогу банку.

Кредитні взаємовідносини встановлюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником в письмовій формі.Кредитний договір повинен міститить положення: - визначення сторін угоди та основні зобов'язання цих сторін, тобто зобов'язання банку надати грошові кошти в розпорядження позичальника, і зобов'язання позичальника повернути суму з відсотками; сума позики; графік повернення позики; розмір відсоткової ставки і обставини, за яких може бути змінена; сума комісійних по виданій позиції; належні банку виплати у зв'язку з використанням кредиту; забезпечення цього кредиту заставою; умови використання кредиту позичальником;строк погашення позики; зобов'язання позичальника надавати банку інформацію та документи про його фінансовий стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]