Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

15.Дайте характеристику і наведіть приклад касових і фактичних видатків.

Касові видатки — усі суми, проведені органом Державного казначейства або установою банку з реєстраційного, спеціального реєстраційного, поточного рахунку як готівкою, так і у формі безготівкової оплати рахунків. Основним завданням обліку касових видатків є забезпечення контролю за цільовим витрачанням коштів бюджету згідно із затвердженим кошторисом установи.

Касові видаткипоказують суму асигнувань, які одержала і витратила установа за окремими кодами економічної класифікації видатків, що дає змогу мати дані про касове виконання кошторису та про залишки невикористаних асигнувань на певну дату. Повернення грошових коштів на рахунки приводить до відновлення, тобто зменшення касових видатків.

Касові видатки бюджетних установ, які фінансуються через органи Державного казначейства, обліковуються двічі: один разв органі казначейства (під час списання коштів з реєстраційного рахунку установи) ідругий раз— в самій установі (під час отримання виписки органу казначейства з реєстраційного рахунку).

Фактичні видатки— це дійсні витрати коштів бюджетної установи, оформлені відповідними первинними документами і здійснені за рахунок коштів загального та спеціального фондів бюджету, а також нараховані або проведені, але не сплачені. До них належать видатки за неоплаченими рахунками кредиторів, нарахованою, але не виплаченою заробітною платою і стипендіями.

У сучасних умовах фактичні видатки часто перевищують касові, бо не завжди фінансування з бюджету дає змогу вчасно погасити заборгованість із зарплати, за енергоносії та інші господарські витрати бюджетних установ. Фактичні видатки за КЕКВ 1111, 1112, 1120,1342, як правило, випереджають касові. Це пов'язано з тим, що нарахування зарплати, стипендії та внесків на соціальне страхування здійснює раніше, ніж перерахування платежів і отримання грошових коштів до каси для виплати.

16.Який порядок обліку грошових коштів у бюджетних установах.

Грошові відносини бюджетних установ у процесі виконання кошторису доходів і видатків, здійснюються як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Основні завдання обліку розрахункових операцій у бюджетних установах: - своєчасне відображення наявності та руху грошових коштів на рахунках бюджетних установ;- забезпечення контролю за раціональним використанням коштів на реєстраційних рахунках бюджетних установ;- правильність відображення розрахункових операцій;- забезпечення контролю за своєчасністю платежів і дотриманням установленого порядку розрахунків;- забезпечення своєчасного проведення інвентаризації розрахунків та достовірного відображення у звітності стану розрахунків.

Готівкова формарозрахунків застосовується для розрахунків із фізичними особами з виплат, що охоплюють оплату праці, виплату стипендій, соціальні виплати, виплати за підзвітними сумами, за спеціальними видами платежів, з відшкодування завданих збитків, а також розрахунки установ між собою і з підприємцями за матеріальні цінності й надані послуги та виконані роботи в межах наявних коштів як за рахунок коштів, одержаних із кас банків, так і за рахунок готівкової виручки.

Облік касових операцій ведеться відповідно до Інструкції з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ, затвердженої наказом ДКУ від 26.12.2003 р. № 242

Для обліку наявності, руху та залишків готівки в касі використовується активний рахунок 30 „Каса" в розрізі субрахунків:301 "Каса в національній валюті"; 302 "Каса в іноземній валюті".

Бухгалтерські записи ведуть на підставі перевірених відривних листів (другий примірник касової книги) і доданих до них документів Сальдо і надходження грошових коштів відображають за дебетом рахунка 30 „Каса", а видану готівку — за кредитом. Кожний день у бухгалтерії на підставі звітів касира складається меморіальний ордер № 1 [накопичувальна відомість за касовими операціями (ф. № 380 (бюджет)] для того, щоб систематизувати обороти по касі за поточний місяць.

Безготівкова форма розрахунків передбачає перерахування коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням установ і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою до каси банку, на рахунки одержувачів коштів. Ці розрахунки банк виконує на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]