Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

22. 0Блік зносу (амортизації) основних засобів та відображення в облікових регістрах та звітності.

Амортизація - це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом терміну їх корисного використання (експлуатації).Вартість, яка амортизується, - це первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості.

Положенням (стандартом) 7 "Основні засоби» передбачено застосування таких методів нарахування амортизації основних засобів (крім інших необоротних активів):прямолінійний;зменшення залишкової вартості;прискореного зменшення залишкової вартості;кумулятивний;виробничий.

Для нарахування амортизації необоротних активів складають розрахунок (відомість № 4.4 с.-г.) нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року

Для обліку зносу необоротних активів призначено рахунок 13 "Знос (амортизація) необоротних активів.Рахунок 13 "Знос (амортизація) необоротних активів" має такі субрахунки:"Знос основних засобів";"Знос інших необоротних матеріальних активів";"Накопичена амортизація нематеріальних активів";"Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів"."Знос інвестиційної нерухомості"

За кредитомрахунка 13 "Знос (амортизація) необоротних матеріальних активів" відображаєтьсянарахуванняамортизації та індексаціїзносунеоборотних активів, за дебетомзменшеннясумизносу.

Аналітичнийоблік зносу (накопиченоїамортизації) необорот­них активів ведетьсявідповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів та нематеріальних активів.

Синтетичний облік за рахунком 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» ведеться в Журналі-ордері № 4 А с.-г. Записи за кредитом цього рахункуздійснюють на підставі Відомості № 4.6 с.-г. або № 4.7 с.-г. Кредитовий оборот за рахунком 13 переносять в Головну книгу.

Амортизаціїпідлягають витрати на придбання і виготовлення основних фондів та нематеріальних активів для власного виробни­чого використання, включаючи витрати на придбанняплемінноїхудобита придбання, закладення і вирощуваннябагаторічнихнасаджень допочатку плодоношення; .

Амортизацію не нараховують на витрати з придбання, ремонту, реконструкціїмодернізації або іншомуполіпшеннюневиробничихфондів.З метою нарахуванняамортизаціїосновні засоби розподіляють на чотири групи:перша - будівлі, споруди, їх структурнікомпоненти іпередавальніпристрої,друга - автомобільний транс­порт, включаючивузли та гуму до нього; меблі; побутові, електронні, оптичні,третя- інші об'єкти;четверта - електронно-обчислювальнімашини.

Балансова вартість групи основних фондів (окремого об'єкта основ­них фондів групи 1) на початок розрахункового кварталу визначається за формулою:Б(а) = Б(а -1) + П(а - 1) - В(а-1) - А(а -1),

Б(а) - балансова вартість групи (окремого об'єкта основнихфондів групи 1) на початок розрахунковогокварталу;Б(а-1) - балансова вартість групи (окремого об'єкта основнихфондів групи 1) на початок кварталу, що передував розрахунковому;П(а-1) - сума витрат, понесених на придбання основних фондів, здійснення капітального ремонту, реконструкцій, модернізацій та інших поліпшень основних фондів, що підлягаютьамортизації, протягом кварталу, що передував розрахунковому;В(а-1) - сума виведених з експлуатації основних фондів (окремого об'єкта основних фондів групи 1) протягом кварталу, що передував розрахунковому;А(а-1) - сума амортизаційнихвідрахувань, нарахованих у кварталі, що передував розрахунковому.

При визначенні балансової вартості основних фондів, які підлягають амортизації, слід мати на увазі, що платники податку мають право про­тягом звітного періоду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов'язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у сумі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Витрати, що перевищуютьзазначену суму, розподіляютьсяпропорційно суміфактичнопонесенихплатникомподатку витрат на поліпшення основних фондівгруп 2, 3, 4 чи окремих об'єктів основних фондів групи 1 на початок розрахункового кварталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]