Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

9.Призначення балансу,його структура і види

Згідно НП(С)БО1 баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і капітал.

Надає інформацію про активи підприємства і характеризує можливість створення грошових потоків та економічних вигод у майбутньому.

Надає дані про власний капітал.

Надає інформацію про зобов’язання підприємства.

Баланс у Головній книзі є лише підсумком і рівністю Дт і Кт залишків за синтетичними рахунками. Він не дає інформацію про склад і розміщення засобів та джерел їх утворення і цільового призначення. Для того,щоб отримати таку інформацію засоби та джерела їх утворення спочатку слід певним чином згрупувати і систематизувати.

Для заповнення балансу використовують ряд П(С)БО а саме: П(С)БО6,12,13,19,20,23,28.

Існують різні види балансів, наприклад бухгалтерський і статистичний. Баланс може бути показаний або двосторонньою таблицею, або простою таблицею.

У бухгалтерському балансі використовують лише вартісні показники а в статистичній які вартісні так і натуральні. На підприємстві статистичні баланси використовують рідко, обов’язковим є лише бухгалтерський баланс (річний і квартальний.

Окремі близькі за своїм економічним змістом рахунок в балансі об’єднюються в статті, а статті в розділи.

Актив1.Необоротні активи 2.Оборотні активи3.Необоротні активи, утримуванні для продажу та групи вибуття.Баланс

Пасив1.Власний капітал2.Довгострокові зобов’язання і забезпечення3.Поточні зобов’язання і забезпечення4.зобовязання пов’язані з необоротними активами, утримуваними для продажуБаланс

У балансі всі дані відображаються за принципом балансу-нетто, він означає, що до підсумкового сальдо не включають торгових надбавок, сумнівних боргів, використання прибутку.

Стаття – це елемент фінансового звіту, який повинен відповідати критеріям визначений НП(С)БО1.

Активи і зобов’язання відображаються у балансі коли підприємство може їх достовірно оцінити і очікує в майбутньому збільшення або зменшення пов’язаних з ними економічних вигод.

10.Визначення,визнання та оцінки доходів і витрат за видами діяльності…

Відповідно до П(С)БО 15 "Дохід визнається підчас збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена" .

В П(С)БО 15 «Дохід» зазначено, що не визнаються доходамитакі надходження від інших осіб: • суми непрямих податків таких як податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов’язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету та позабюджетних фондів; • суми надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала; • суми попередньої оплати продукції ,

• суми авансів в рахунок оплати продукції ; • надходження, що належать іншим особам; • суми завдатку під заставу або в погашення позики; • надходження від розміщення цінних паперів .

П(С)БО 15 «Дохід» визначає такі групи доходів:

1- дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

2- інші операційні доходи; 3— фінансові доходи;4- надзвичайні доходи .

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів), інших активів визнається в разі наявності таких умов:

• покупцеві передані ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

• підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

• сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

•є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Дохід не визнається, якщо витрати не підлягають достовірній оцінці.

Дохід може визнаватися у результаті використання активів підприємства іншими сторонами. Такі види доходів можуть бути у вигляді відсотків, роялті та дивідендів.

П(С)БО 16 «Витрати» визначаютьзменшення активу або збільшення зобов'язання, що зумовлює зменшення власного капіталу, за умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначена" .

Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони були здійсненні.

Витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду відображаються ускладі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійсненні.

Не визнаються витратамий не включаються до Звіту про фінансові результати: • платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо; • попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг; • погашення одержаних позик; • інші зменшення активів або збільшення зобов’язань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]