Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

9.Зміст і порядок складання балансу

Зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються НП(С)БО 1 . Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. У балансі відображаються активи, зобов'язання та власний капітал підприємства.Активи– ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.Власний капітал– частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов'язань та власного капіталу: А = З + Вк.Зобов'язання– заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди. Бухгалтерський баланс складається за формою №1.

Актив

Пасив

I. Необоротні активи

II. Оборотні активи

III. Витрати майбутніх періодів.

 

I. Власний капітал

II. Забезпечення наступних витрат і платежів

III. Довгострокові зобов'язання

IV. Поточні зобов'язання

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

Баланс

Визнання статей балансу.Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов'язаних з його використанням. Витрати на придбання та створення активу не можуть бути відображені в балансі, а включаються до складу витрат звітного періоду у звіті про фінансові результати.Зобов'язання відображається у балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Власний капітал відображається в балансі одночасно з відображенням активів або зобов'язань, які призводять до його зміни.

10. Облік розрахунків за майновим страхуванням.Страхування майна в сільськогосподарських підприємствах проводиться за наступними програмами: 1. добровільного страхування майбутнього врожаю сільськогосподарських культур; 2. добровільного страхування тварин; 3. добровільного страхування майна.

Страховиком є страхова компанія, що укладає договори із Страхувальниками.

Договори укладаються на випадок настання таких страхових ризиків обраних та належним чином зазначених в Договорі:- Пожежа - Удар блискавки - Град - Буря, ураган - Злива - Повінь - Посуха - Вимерзання, випирання, вимокання, випрівання, льодова кірка.

Страхова сума визначається як вартість майбутнього врожаю шляхом множення середньої врожайності в господарстві (районі) за попередні 3 (три) - 5 (п’ять) років на площу посівів культури та вартість метричної одиниці врожаю відповідної сільськогосподарської продукції.

Ціна метричної одиниці врожаю сільськогосподарської культури визначається: як ціна, що склалась у господарстві Страхувальника (районі) за останній рік, або заставна ціна.

Узагальнення інформації про розрахунки за страхуванням майна, посівів, тварин, які належать сільськогосподарському підприємству ведуть на субрахунку 655 «За страхуванням майна». При нарахуванні страхових платежів кредитується субрахунок 655 і дебетуються рахунки витрат на виробництво (23 "Виробництво", 91 "Загальновиробничі витрати" та інші).Заборгованість страховим організаціям погашається шляхом перерахування коштів з кредиту рахунка 31 "Рахунки в банках" у дебет субрахунка 655. Крім того, за дебетом субрахунка 655 обліковуються страхові відшкодування страховими організаціями за повністю або частково загиблими посівами або майном, яке належить підприємству на суму відшкодування дебетується субрахунок 655 і кредитується рахунок 75 "Надзвичайні доходи".Суми страхових відшкодувань, одержаних підприємством від страхових організацій у відповідності з договором страхування, відображаються за дебетом рахунка 31 "Рахунки в банках" і кредитом субрахунка 655. Якщо вартість утраченого майна або витрати за посівами, що загинули, не компенсуються страховими відшкодуваннями, то ця сума відноситься на дебет рахунка 99 "Надзвичайні витрати" з кредиту рахунків запасів.При журнально-ордерній формі обліку операції з обліку розрахунків за страхуванням майна ведуть у Журналі-ордері № ЗГ с.-г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]