Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

16. Суть електронного адміністрування пдв.

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, який визначає:

 - механізм відкриття та закриття рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ,

 - особливості складення податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних у такій системі;

 - механізм проведення розрахунків з бюджетом з використанням зазначених рахунків [3].

Суб’єктами електронного адміністрування є: платники ПДВ, Держказначейство, Державна податкова служба.

Механізм електронного адміністрування передбачає відкриття для кожного платника податку окремого електронного рахунку. Електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ – це рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також в сумах, необхідних для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з цього податку.

Система електронного адміністрування ПДВ, що організована на центральному рівні Державної фіскальної служби, забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку:

– сум податку, що містяться у виданих та отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та розрахунках коригування до них;

– сум податку, сплачених платниками при ввезенні товарів на митну територію України;

– сум поповнення та залишку коштів на рахунках в системі електронного адміністрування ПДВ;

– суми податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН.

Одночасно із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ для платників ПДВ збільшується граничний рівень обсягу операцій з постачання товарів/послуг для обов’язкової реєстрації платників ПДВ до 1 млн. грн (без ПДВ) за рік.

Починаючи з першого звітного періоду 2015 року (січень, І-й квартал) податкова звітність з ПДВ подається до контролюючого органу всіма платниками податку виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Перевагами адміністрування є унеможливлення формування фіктивного податкового кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, а це, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня надходжень податку до бюджету та скороченню обсягів тіньової економіки в країні.

Ключовими недоліками системи електронного адміністрування є наступне:

- у разі, якщо контрагент не зареєстрував податкову накладну, платник податків буде змушений сплатити ПДВ за нього, адже не зможе сформувати податковий кредит, навіть за умови перерахування постачальнику грошових коштів з ПДВ;

- у платників ПДВ завчасно вилучаються кошти з обороту, що загострить проблему нестачі ліквідності;

- державне казначейство не буде платити відсотки по залишках коштів на ПДВ-рахунках.

- блокується відшкодування раніше невідшкодованого ПДВ;

- обсяг невідшкодованого ПДВ продовжить зростати через відсутність права платника податків на неавтоматичне відшкодування ПДВ [4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]