Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

3.Бюджет реалізації і порядок його складання

Цей бюджет являє собою прогноз майбутніх доходів і є основою для всіх інших бюджетів, тому що в остаточному підсумку витрати залежать від обсягу виробництва сільськогосподарської продукції, а обсяг виробництва встановлюється на основі обсягу реалізації готової продукції та продукції сільськогосподарського призначення для внутрішнього споживання (насіння власного виробництва, корми і підстилка, органічні добрива, власна сировина для переробки тощо).

Прогноз кількості реалізованої продукції кожного виду, а також цін на неї розробляється у відділі маркетингу або посадовою особою, якій доручено виконувати функції відділу маркетингу. Обсяг реалізації залежить як від цін та попиту на сільськогосподарську продукцію, так і у виробничої потужності підприємства.

Оскільки прогноз реалізації завжди містить у собі деякий елемент невизначеності, корисно вказати максимально можливе, мінімально можливе і найбільш ймовірне значення.Бюджет реалізації складається на підставі результатів прогнозу продажу.

Існує два основних методи оцінки, що лежать в основі розробки бюджету реалізації:- Статистичний прогноз на основі математичного аналізу загальноекономічних умов, кон'юнктури ринку, кривих зростання;- Експертна оцінка, отримана шляхом збору думок керівників структурних підрозділів, галузевих фахівців (агрономів, зоотехніків, ветеринарних працівників, інженерної служби), персоналу відділу збуту.

4.Бюджет виробництва

Бюджет виробництва - це плановий випуск продукції в натуральних одиницях на бюджетний період. Він визначає обсяг ресурсів, необхідних для забезпечення безперебійного процесу виробництва сільськогосподарської продукції відповідно до запланованого обсягу її продажу і внутрішньогосподарського споживання. Для формування цього бюджету необхідно встановити політику щодо виробничих запасів, розрахувати обсяг виробництва за кожною позицією на бюджетний період та розробити графіки виробництва на проміжні інтервали часу.

Бюджет виробництва сільськогосподарської продукції тривалого зберігання чи продукції її переробки формується на підставі даних бюджету продажу з урахуванням зміни залишків готової продукції тривалого зберігання, а також молодняку тварин і тварин на відгодівлі

На основі бюджету виробництва складають бюджети витрат на виробництво запланованого обсягу продукції.

Невід'ємними компонентами бюджету виробництва є:- бюджет прямих матеріальних витрат;- бюджет прямих витрат на оплату праці;- бюджет на організацію виробництва та управління окремими галузями виробництва (бюджет накладних витрат).

При проведенні бюджетування господарюючими суб'єктами повинна бути передбачена структура норм і нормативів для виробництва сільськогосподарської продукції, а саме:- показники, що характеризують основні технологічні умови виробництва сільськогосподарської продукції;- затрати праці і заробітної плати, відрахувань на неї;- витрати сировини, матеріалів, палива й енергії в натуральних вимірниках;- норми запасів матеріальних цінностей у натуральних вимірниках;- норми амортизації основних засобів;- норми на поліпшення основних засобів;- норми вартісних техніко-операційних витрат на виробництво сільськогосподарської продукції;- соціально-економічні нормативи;- нормативи витрат на організацію виробництва та управління окремими галузями виробництва.

5.Бюджетний контроль.

Бюджетний контроль входить до складу фінансово-економічного контролю. Він розглядається як комплекс певних заходів, які проводяться держорганами з перевірки результативності, законності і доцільності дій у формуванні, використанні і розподілі грошових фондів держави в цілому, а також його суб’єктів та територіальних органів. Бюджетний контроль дозволяє виявити резерви збільшення надходжень прибутку до бюджету, а також методів поліпшення бюджетної дисципліни. Всі зазначені заходи мають законодавчу основу у зв’язку з тим, що саме право забезпечує регулювання контрольних відносин у сфері фінансової діяльності.

Поняття “бюджетний контроль” не міститься в чинному законодавстві. Для визначення сутності цієї діяльності фахівці виходять з того, що вона входить до складу комплексу фінансових дій держави, муніципальних формувань. Іншими словами, бюджетним контролем називають метод, який використовують для забезпечення законності в ході фінансової діяльності.

Особливістю цього методу обліку (на відміну від митного, валютного або податкового) є наявність особливого змісту, специфічного об’єкта, суб’єкта, завдань і цілей.

Зміст бюджетного контролю являє собою перевірку реалізації бюджетів країни, позабюджетних фондів. До цього ж поняттю належить оцінка організації грошового обігу, застосування кредитних ресурсів, стану держборгу (зовнішнього та внутрішнього), резервів держави, надання податкових та фінансових переваг і пільг.

Метою бюджетного контролю слід вважати забезпечення законності виконання фінансової діяльності. Іншими словами, аналізується і оцінюється дотримання законодавства всіма сторонами, що у фінансових відносинах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]