Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

8. Порядок обліку емісійних різниць

Емісійні різниці - сума коштів, отриманих банком від первинної емісії власних акцій та інших корпоративних прав, що перевищує номінальну вартість таких акцій.

Емісійні різниці враховуються за кредитом балансового рахунку 5010 П „Емісійні різниці".

За вказаними операціями після реєстрації емісії акцій у бухгалтерському обліку виконуються такі проведення:На суму номінальної вартості реалізованих акцій:Дт 1200 А „Кореспондентський рахунок" Кт 5001 КП „Несплачений зареєстрований статутний капітал банку"

На суму перевищення вартості реалізації акцій над їхньою номінальною вартістю:Дт 1200 А „Кореспондентський рахунок" Кт 5010 П "Емісійні різниці"

10. Облік процентних доходів і витрат

Процентні доходи і витрати - операційні доходи і витрати, отримані (сплачені) банком за використання коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані банкові (залучені банком), суми яки обчислюються пропорційно часу й сумі активу або зобов'язання.

Умови нарахування і сплати доходів і витрат, а також неустойки в разі несвоєчасного виконання боржником зобов'язання, зазначаються в договорі між банком і контрагентом згідно з вимогами законодавства України та нормативно-правових актів НБУ.

Процентні доходи (витрати) містять:доходи (витрати) за операціями з коштами, розміщеними в інших банках (залученими від інших банків)доходи (витрати) за кредитами й депозитами, наданими (отриманими) юридичним і фізичним особам, та за іншими фінансовими інструментами, зокрема за цінними паперами;доходи у вигляді амортизації дисконту (премії) за цінними паперами.

Застосовуються такі методи визначення кількості днів для розрахування процентів.Метод „факт/факт" - при розрахунку враховується фактична кількість днів у місяці та році.Метод „факт/360" - при розрахунку враховується фактична кількість днів у місяці, але умовна в році - 360 днів.Метод „30/360" - при розрахунку враховується умовна кількість днів у місяці - 30, у році - 360 днів.

Відображення в обліковій системі банку процентних доходів і витрат здійснюється таким чином.Нарахування доходів:За рахунками доходів: Дт Нараховані доходи Кт рахунки 6 класу "Доходи"

За рахунками витрат: Дт рахунки класу 7 "Витрати" Кт Нараховані витрати

Отримання (сплата) коштів за нарахованими статтями: Дт 1001, 1200, 2600 Кт Нараховані доходиДт Нараховані витрати Кт 1001, 1200, 2600

Отримання (сплата) доходів чи витрат, за якими визнання доходу (витрат) і надходження коштів відбувається на дату балансу: Дт 1001, 1200, 2600 Кт Доходи

Дисконт і премія за цінними паперами амортизується рівними ссумами, які розраховуються таким чином, щоби на дату погашення цінного папера дисконт або премія за ним були повністю амортизовані.

11. Облік комісійних доходів і витрат

Комісійні доходи і витрати - операційні доходи і витрати за наданими (отриманими) послугами, сума яких обчислюється пропорційно сумі активу або зобов'язання чи є фіксованою; в окремих випадках суми їх можуть обчислюватися пропорційно часові та сумі зобов'язання.

До комісійних доходів (витрат) належить плата: - за розрахунково-касове обслуговування;- за операціями на валютному ринку з купівлі-продажу іноземної

валюти для власних потреб і клієнтів;- за операціями з цінними паперами від імені третіх осіб;- за зберігання та управління цінними паперами;- за відкриття рахунків;- за здійснення переказів;- за позабалансовими операціями тощо.

Комісії за одноразові послуги можуть визнаватися без відображення за рахунками нарахованих доходів (витрат), якщо кошти отримано або сплачено у звітному періоді, в якому послуги фактично надаються (отримуються). Прикладом таких комісій є комісії за послуги обміну валют.З отриманням комісійних доходів за одноразові послуги виконується бухгалтерське проведення:Дт 1001, 1200, 2600Кт Доходи.

За сплати витрат:Дт ВитратиКт 1001, 1200, 2600.

Комісії за послуги з обов'язковим результатом - це комісії за послуги, які надаються протягом визначеного періоду і вважаються завершеними тільки після закінчення цього періоду за умови досягнення результату, передбаченого угодою.

На дату оформлення документа, який підтверджує надання банком послуги, виконується проведення:Дт Нараховані доходиКт Доходи.

З отриманням банком послуги:Дт ВитратиКт Нараховані витрати.

З отриманням платежу за наданою послугою бухгалтерські проведення будуть такими: Дт 1001. 1200, 2600Кт Нараховані доходи.

Комісії за безперервними послугами - це комісії за послугами, які надаються протягом усього терміну дії угоди.До таких комісій належать комісії за інкасаторські послуги, розрахунково-касове обслуговування тощо.

Доходи (витрати) за неперервними послугами визнаються щомісяця протягом усього строку дії угоди про надання (отримання) послуг і відображаються в бухгалтерському обліку за принципом нарахування. При їх нарахуванні виконуються такі проведення.За рахунками доходів:Дт Нараховані доходиКт Доходи;

За рахунками витрат: Дт ВитратиКт Нараховані витрати.

Надходження коштів за надану банком послугу: Дт 1001, 1200, 2600 Кт Нараховані доходи.

Комісії за послуги, що надаються поетапно, враховуються у рамках кожного етапу в міру реалізації угоди. Прикладом таких комісій можуть служити комісії за надання консультацій, які згідно з угодами надаються поетапно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]