Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

12.Облік розрахунків за нарахованими доходами

Субрахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» призначений для відображення нарахованих дивідендів, відсотків, роялті, які належить отримати підприємству від спі-льної діяльності, володіння корпоративними правами в поряд-ку участі в капіталі, в асоційованих і неасоційованих підприєм-ствах.

Дивіденди — це доходи, які отримуються за корпоративними правами у вигляді частини прибутку, включаючи доходи, нара-ховані як відсотки на акції, придбані у юридичних осіб чи на вне-ски до їхніх статутних капіталів

Відсотки — це доходи, пов’язані з платежами позичальника (дебітора) на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених ним на певний термін коштів чи майна. До відсотків належать платежі за: використання коштів або товарів (робіт, по-слуг), отриманих у кредит на умовах комерційного кредиту; ви-користання коштів, залучених на депозит; придбання населенням товарів у кредит; використання майна, зданого в оренду (лізинг, рента); придбані акції, облігації, ощадні сертифікати тощо.

Роялті — це періодичні відрахування продавцеві (ліцензіаро-ві), які згідно з ліцензійною угодою сплачує ліцензіат за право користуватися предметом ліцензійної угоди — винаходом, пате-нтом, записами на різних носіях інформації, товарним знаком правом на промислові та наукові зразки, виданням книги, прока-том кінофільму, постановкою п’єси, виконанням авторської му-зики тощо

До роялті відноситься плата за право розробки природних ре-сурсів (в тому числі й за договорами концесії), яку перераховує користувач (концесіонер) власникові землі або надр; частина до-ходів від ренти, отриманих за використання авторських і суміж-них прав, патентів чи інших видів інтелектуальної власності, а також авторський гонорар.

Дивіденди підприємство отримує у вигляді доходів від інвес-тицій: у спільні підприємства; в асоційовані підприємства; в до-чірні підприємства.

Дивіденди від спільного підприємства інвестор отримує вна-слідок збільшення його частки в чистих активах об’єкта інвесту-вання, зокрема внаслідок отримання спільними підприємствами прибутку або збільшення їх власного капіталу та інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

Отримані дивіденди та відсотки від неасоційованих підприємств відображаються на рахунку 73 «Інші фінансові витрати» на таких субрахунках:731 «Дивіденди отримані» (від різних підприємств);732 «Відсотки отримані» (відсотки за облігаціями та плата за оренду необоротних активів); 733 «Інші доходи від фінансової діяльності» (роялті). Синтетичний облік розрахунків за нарахованими доходами відображається у

журналі 3, аналітичний - у відомості 3.2 в розрізі кожного підприємства

та видів інвестованого капіталу у спільну діяльність та цінні папери й

інші види фінансової діяльності.

13. Облік розрахунків за претензіями.

У ході виконання договорів купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) постачальниками сільськогосподарському підприємству або покупцями готової продукції у сільськогосподарського підприємства, а також іншимиюридичними і фізичними особами за іншими договорами виникають ситуації, в яких сторони змушені вдаватися до примусового виконання умов договорів стороною, яка їх не виконала або виконала частково. Це може бути пов'язано із переплатою за рахунками постачальників із-за неправильного застосування цін або арифметичних помилок, низької якості матеріалів, що надійшли від постачальників, або їх нестачі вдорозі понад норму природних втрат, помилковим списанням банком сум з клієнтів тощо.

Для обліку операцій претензійного порядку призначено рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами", субрахунок 374 "Розрахунки за претензіями", який застосовують за всіх видів діяльності. Суми пред'явлених претензій постачальникам або підрядникамобліковуються на цьому рахунку доти, поки не будуть погашені. При цьому слід дебетувати субрахунок 374 "Розрахунки за претензіями" і кредитувати рахунки 20 "Виробничі запаси", 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками".

У міру погашення заборгованості субрахунок 374 "Розрахунки за претензіями" кредитується і дебетуються відповідні рахунки грошових коштів 31 "Рахунки в банках" або ЗО "Каса". На цьому самому рахунку обліковуються претензії до установ банків, за сумами помилково зарахованими або списаними на поточні рахунки сільськогосподарського підприємства.

На суми претензій на користь різних організацій і осіб, що признані судом, а також на суми відмовлених платежів за раніше пред'явленими претензіями кредитується субрахунок 374 "Розрахунки за претензіями" і дебетується рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності".

Підставою для записів операцій на субрахунку 374 "Розрахунки за претензіями" є: акти приймання вантажів, рішення господарських судів, письмова згода постачальників на задоволення претензій, а також виписки банків на суми, що надійшли в порядку задоволення претензій.

Синтетичний і аналітичний облік руху коштів на субрахунку 374 "Розрахунки за претензіями" ведуть за кредитом у Журналі-ордері № ЗБ с.-г., за дебетом - у Відомості 3.2 - за кожним дебітором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]