Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

4.Класифікація рахунків бухгалтерського обліку в банках.

Рахунок бухгалтерського обліку - основна одиниця, яка реєструє, накопичує та зберігає інформацію, необхідну для ухвалення управлінських рішень.

Рахунки бухгалтерського обліку за місцем їх відображення в балансі поділяються на балансові і позабалансові.За балансовими рахунками відображається стан засобів і джерел їх утворення.Позабалансові рахунки використовуються для обліку операцій, не відображених у балансі.

За економічним змістом об'єктів обліку рахунки бухгалтерського обліку поділяють на активні, пасивні та активно-пасивні.

Активні рахунки призначені для обліку розміщення коштів та господарських засобів, а пасивні - для обліку джерел утворення господарських засобів і коштів.Активно-пасивні рахунки.

За призначенням і структурою банківські рахунки поділяються на основні, регулюючі й операційні.Основні рахунки призначені для обліку господарських засобів і джерел їх утворення. Для регулювання оцінки господарських засобів і джерел їх утворення, відображених за основними рахунками, використовують регулюючі рахунки. Вони, в свою чергу, поділяються на контрактивні й контр пасивні.Контрактивні рахунки призначені для регулювання оцінки окремих основних активних рахунків, тому самі є пасивними. За їхнім кредитом відображають збільшення сум, які підлягають вирахуванню з залишку основного активного рахунка, а за дебетом - зменшення цих сум. Контрпасивні рахунки призначені для регулювання оцінки основних пасивних рахунків, тому самі є активними. Вони служать для регулювання (зменшення) оцінки джерел коштів, що обліковуються за основними пасивними рахунками. Операційні рахунки використовують для відображення та контролю доходів, витрат і фінансових результатів діяльності банку. До них належать усі рахунки доходів і витрат банку, доходів і витрат майбутніх періодів, рахунки фінансових результатів .

5. Характеристика Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України за класами

План рахунків банківських установ - систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для детальної та повної реєстрації всіх банківських операцій.

План рахунків бухгалтерського обліку банків України можна переділити на три логічні частини - балансову, частину доходів і витрат, позабалансову.

Балансова частина містить перші п'ять класів Плану рахунків. На підставі цих класів складають балансовий звіт банку.Частина доходів і витрат об'єднує класи доходів і витрат. На їх підставі складають звіт про фінансові результати діяльності банку.Позабалансова частина містить позабалансові рахунки. У цій частині ведеться облік позабалансових вимог і зобов'язань банку, списаної заборгованості, активів клієнтів на зберіганні, інших засобів, цінностей і документів.Усі частини Плану рахунків перебувають у тісному логічному зв'язку.План рахунків побудовано за ієрархічним принципом. Кожна з чотирьох цифр номера балансового рахунка означає рівень ієрархії. Отже, перша цифра визначає клас рахунка, перша і друга - розділ, перша, друга й третя - групу, перша, друга, третя і четверта - номер рахунка. Такий підхід дає змогу виконувати групування на різних рівнях ієрархії та легко складати звіти різних форм.Загалом структура Плану рахунків максимально корелює із формами фінансових звітів банку. Вона забезпечує розкриття інформації про основні об'єкти обліку, згруповані за їх економічним змістом. Деталізовану інформацію стосовно стану та руху вказаних об'єктів забезпечує система аналітичного обліку банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]