Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

18.Облік нерозподілених прибутків і непокритих збитків

На рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" ведеться облікнерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку.

За кредитом рахунку відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом - збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" має такі субрахунки:441 "Прибуток нерозподілений" 442 "Непокриті збитки"443 "Прибуток, використаний у звітному періоді"

На субрахунку 441 "Прибуток нерозподілений" відображаються наявність та рух нерозподіленого прибутку.

На субрахунку 442 "Непокриті збитки" відображаються непокриті збитки. Їх списання здійснюють за рахунок нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо.

На субрахунку 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" відображаються розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), виплати за облігаціями, відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді.

19.Облік фіксованого сільськогосподарського податку Фіксований сільськогосподарський податок у Податковому кодексі представлений як одна із спрощених систем оподаткування, спрямована на підтримку розвитку аграрного сектора для сільськогосподарських підприємств.Таким чином, для набуття статусу платника ФСП необхідна бути сільськогосподарським товаровиробником, мати частку сільськогосподарсько-го товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік; яка дорівнює або перевищує 75%.

Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, проведеної за станом на 01.07.95 р. у таких розмірах:- для ріллі, сіножатей та пасовищ - 0,15; - для багаторічних насаджень - 0,09. - для земель водного фонду – 0,45.Порядок перерахування та строки сплати податкуБазовим податковим (звітним) періодом для ФСП залишається календарний рік.Базовим податковим (звітним) періодом для ФСП залишаться календарний рік (починається 1 січня та закінчується 31 грудня того самого року).

Облік фіксованого с/г податкуНарахована (внесена) сума ФСП - один із видів загальновиробничих витрат сільськогосподарського підприємства. Підтверджена цьому ми знаходимо у пп. "і" п. 2.21 Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики України від 18.05.01 р. №132 (з урахуванням змін, внесених Наказом від 25.11.02 р. № 362). У цьому ж підпункті зазначено: наприкінці звітного року суму ФСП розподіляють між об'єктами обліку витрат продукції рослинництва пропорційно до площі угідь, зайнятих відповідними культурами.При нарахуванні і розподілу ФСП складаються бухгалтерські проводки: 1. На суму нарахованого ФСП дебетується окремий субрахунок 1 рахунка 91 "Загальновиробничі витрати" і кредитується рахунок 641 "Розрахунки за податками".2. На суму ФСП, розподілену між об'єктами обліку витрат дебетується рахунок 23 "Виробництво", субрахунок 231 "Рослинництво" і кредитується рахунок 91 "Загальновиробничі витрати".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]