Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

1/Поняття і класифікація факторів

Фактори – це рушійні сили, умови, необхідні для здійснення господарських процесів, причини, що впливають на результати цих процесів.

Класифікація факторів:

За економічним змістом виділяють :

Виробничо-економічні фактори – це умови, які необхідні для здійснення господарської діяльності, а також технічні, організаційні і господарські заходи, які безпосередньо впливають на результати цієї діяльності. До них належать: забезпечення ресурсами; природно-кліматичні умови; технологічні; організації виробництва й управління.

Соціально-економічні фактори впливають на людей – учасників виробництва, і визначають їх умови життя, побуту і відпочинку. Це, зокрема:соціальний розвиток територій; стимулювання, інтерес виробників;психологічний мікроклімат в колективі.

За ступенем впливу на результати роботи фактори поділяються на основні та другорядні. Основні мають вирішальний вплив на результати роботи в конкретних умовах і їх вивчають у першу чергу. Інші – другорядні.

За характером залучення резервів фактори:

Екстенсивні – передбачають розширення виробництва за рахунок додаткового залучення базових ресурсів – землі, поголів’я тварин, трудових ресурсів.

Інтенсивні – пов’язані з більш ефективним використанням наявних ресурсів за рахунок додаткових вкладень для поліпшення їх якісних характеристик. Передбачають збільшення виробничих витрат на одиницю базових ресурсів.

За внутрішнім змістом фактори поділяють на кількісні і якісні. Кількісні характеризують абсолютний розмір, величину ресурсів, екстенсивну значущість явища. Якісні фактори розкривають якусь внутрішню характеристику, інтенсивну значущість явища.

За часом дії виділяють фактори постійні та тимчасові – вплив перших проявляється увесь час, вплив других – в окремі періоди, упродовж деякого часу.

За ступенем деталізації фактори поділяються на прості і складні.

Прості складаються з однієї причини і не можуть бути в подальшому розчленовані на складові частини. Складні ж об’єднують кілька причин, кожна з яких у процесі аналізу може бути виділена і досліджена окремо.

За рівнем охоплення фактори є загальними і специфічними.

Загальні властиві для всіх підприємств народного господарства чи даної галузі (ціни на ресурси, ринкова кон’юнктура, податкова політика держави тощо). Специфічні – фактори, що діють лише на конкретних підприємствах, є проявом місцевих особливостей.

За характером дії виділяють об’єктивні і суб’єктивні фактори. Об’єктивні не залежать від підприємства, волі чи бажання його працівників, керівництва. Суб’єктивні фактори залежать від підприємства, діяльності людей. За характером кількісного впливу на результативну ознаку фактори поділяються на такі, що піддаються і не піддаються кількісній оцінці.

За об’єктами середовища виділяють фактори – демографічні, економічні, науково-технічні, політичні, культурного порядку.

За порядком дії на кінцевий результат виділяють фактори першого, другого ... п – го порядку. Фактори першого порядку безпосередньо впливають на результат; з них починають аналіз. Через них на кінцевий результат впливають фактори другого порядку, а фактори третього порядку – через фактори другого і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]