Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

6. Облік довгострокових фінансових інвестицій.

Для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території країни, за її межами тощо призначено рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції». Це рахунок активний, балансовий, основний, призначений для обліку необоротних активів.

За дебетом рахунка 14«Довгострокові фінансові інвестиції» відображається вартість довгострокових інвестицій, за кредитом —їх вибуття (списання) чи змен­шення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Рахунок 14«Довгострокові фінансові інвестиції» має такі субрахунки: 141«Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі»; 142«Інші інвестиції пов'язаним сторонам»; 143«Інвестиції непов'язаним сторонам».

Взагалі, пов'язаними сторонами вважають: підприємства, які перебувають під контролем або суттєвим впливом інших осіб; підприємства та фізичні особи, які прямо або опосередковано здійснюють контроль за підприємством або суттєво впливають на його діяльність, а також близькі члени родини такої фізичної особи.

Перелік пов'язаних сторін визначається підприємством, враховуючи сутність відносин, а не лише юридичну форму. Відносини між пов'язаними сторонами — це, зокрема, відносини: материнського (холдингового) та дочірніх підприємств; спіль­ного підприємства й контрольованих учасників спільної діяльності; підприємства-інвестора і його асоційованих підприємств; підприємства і фізичних осіб, які здій­снюють контроль або мають суттєвий вплив на це підприємство, а також відносини цього підприємства з близькими членами родини кожної такої фізичної особи; підприємства і його керівника та інших осіб, які належать до провідного управлінського персоналу підприємства, а також близьких членів родини таких осіб. Отже, інвестор має суттєвий вплив на асоційоване підприємство і контролю діяльність дочірнього підприємства. Інші підприємства, де інвестор не має суттєвого впливу, вважаються непов'язаними сторонами.

Аналітичний облік за рахунком 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об'єктами інвестувани. При цьому побудова аналітичного обліку має забезпечити можливість отримання інформації про довгострокові фінансові вкладення в об'єкти як на території країни так і за її межами.

7.Облік короткострокових фінансових інвестицій

Під фінансовими інвестиціями розуміють активи, які утримуються підприємством з метою отримання вигоди в майбутньому. Для віднесення інвестицій до короткострокових вони повинні відповідати : такимдвом вимогам:- вільно обертатися на ринку - це означає, що вони можуть бути легко перетворені на гроші або обмінені на щось інше, яке у свою чергу може бути легко перетворене на гроші;- мати короткий період дієздатності, тобто вони призначені для утримання терміном не більше одного року.

Короткострокові інвестиції належать до високоліквідних активів.

До короткострокових фінансових інвестицій належать:

-короткострокові цінні папери: депозитні сертифікати банків та інших кредитних установ,

-урядові казначейські білети, комерційні папери корпорацій;

-облігації та інші боргові зобов'язання; - акції інших підприємств.

Згідно із принципом собівартості короткострокові інвестиції, що надходять на підприємство у результаті купівлі, відображаються в обліку за первісною вартістю, яка включає в себе ціну придбання плюс усі витрати, понесені при купівлі цінних паперів (комісійні винагороди, мито, збори, податки, обов'язкові платежі тощо).

У випадку реалізації цінних паперів різниця між продажною і купівельною їх вартістю відображається як прибуток або збиток у складі фінансових доходів чи фінансових витрат.

У випадку реалізації цінних паперів різниця між продажною і купівельною їх вартістю відображається як прибуток або збиток у складі фінансових доходів чи фінансових витрат.

Оцінка та облік короткострокових фінансових інвестицій здійснюється не за окремими об'єктами інвестування, а за типами інвестицій (портфелями). Інвестиційний портфель короткострокових цінних паперів оцінюється спочатку за вартістю придбання. Облігації як боргові цінні папери і в подальшому показуються у звітності за їх фактичною первісною вартістю. Акції, які класифікують як поточні активи, у міжнародній практиці можуть відображатися:

=за нижчою з двох оцінок - за собівартістю чи за ринковою вартістю;

=за ринковою вартістю.

Поточні фінансові інвестиції обліковуються на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції», за дебетом якого відображається придбання (надходження) поточних фінансових інвестицій, за кредитом — зменшення їх вартості та вибуття.

Рахунок 35 «Поточні фінансові інвестиції» має два субрахунки:

—        351 «Еквіваленти грошових коштів»;

—        352 «Інші поточні фінансові інвестиції».

Кореспонденція:

Одержано поточні фінансові інвестиції від засновника в рахунок внеску до ста-тутного капіталу ДТ  35 «Поточні фінансо-ві інвестиції»    КТ  46 «Неоплачений ка-пітал»

 

            Придбано поточні фінансові інвестиції за грошові кошти        ДТ   35 «Поточні фінансо-ві інвестиції» КТ 31 «Рахунки в бан-ках»

 

            Переведено довгострокові фінансові ін-вестиції до розряду поточних ДТ 35 «Поточні фінансо-ві інвестиції»      КТ      14 «Довгострокові фі-нансові інвестиції»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]