Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

7.План рахунків бюджетних установ та його структура.

Залежно від економічного змісту й будови розрізняють три види рахунків: активні, які призначені для обліку наявності й руху активів видатків бюджетної установи;пасивні, які призначені для обліку наявності й руху власного капіталу бюджетної установи та її доходів;-активно-пасивні, які призначені для обліку розрахунків. Сальдо активних рахунків записують у дебеті, сальдо пасивних — у кредиті, а сальдо активно-пасивних рахунків може записуватись як у дебеті, так і в кредиті.

За способом групування і узагальнення облікової інформації бухгалтерські рахунки поділяються на синтетичні та аналітичні. Синтетичні рахунки – це бухгалтерські рахунки, на яких облік господарської діяльності ведеться узагальнено. Для детальної характеристики об'єктів бухгалтерського обліку використовують аналітичні рахунки, в яких, крім грошового вимірника, застосовують натуральні і трудові вимірники. Облік, здійснюваний на підставі аналітичних рахунків, називають аналітичним обліком.Крім синтетичних і аналітичних рахунків, у бухгалтерському обліку використовують субрахунки, які застосовують для додаткового групування усередині синтетичного рахунку. Для порівняння оборотів і залишків за всіма рахунками синтетичного обліку застосовується особливий прийом узагальнення й перевірки записів на рахунках — складання оборотної відомості. Планом рахунків бухгалтерського обліку в бюджетних установах називають систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовують для детальної та повної реєстрації всіх фінансово-господарських операцій і забезпечення потреб складання фінансової звітності згідно з вимогами бюджетного процесу на відповідний бюджетний рік.

8.Які форми ведення обліку в бюджетних установах.

Для відображення операцій про виконання кошторисів перед­бачені такі форми бухгалтерського обліку: журнал-головна, яка використовується в установах з невеликим обсягом облікової роботи, котрі ведуть облік самостійно; журнальна, яка використовується в установах з великим обсягом облікової роботи, котрі ведуть облік самостійно; меморіальпо-ордерна, що використовується в установах з великим обсягом роботи, облік яких централізований; автоматизована.

Найбільш поширеною формою ведення бухгалтерського обліку бюджетних установ є меморіально-ордерна, яка дістала назву від меморіального ордера, складанням якого завершується обробка документів. З метою забезпечення єдності бухгалтерського обліку наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 № 68 затверджено Інструкцію про форми меморіальних ордерів бюджетних установ і порядок їх складання.

Усі меморіальні ордери підлягають реєстрації в книзі " Журнал -головна" ф. 308. Облік у книзі "Журнал-головна", як правило, ведеться за субрахунками. Аналітичний облік ведеться в облікових регістрах (у книгах, картках, Накопичувальних відомостях та ін.). Підставою для відображення записів у облікових регістрах є належним чином оформлені первинні документи. Документи, що є підставою для відображення записів у регістрах бухгалтерського обліку, мають подаватися до бухгалтерії в терміни, установлені графіком документообігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]