Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

11.Призначення та структура Звіту про рух грошових коштів

Згідно НП(С)БО1 Звіт про рух грошових коштів - це звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

Негрошові операції-це операції, які не потребують використання грошових коштів та їх еквівалентів, а саме:бартерні операції, вартість активів отриманих за фінансовою орендою, вартість активів отриманих шляхом емісії акцій, перетворення зобовязань на власний капітал.

Під грошовими потоками розуміють надходження і вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

Метою його складання є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах та їх еквівалентах підприємства у звітному періоді.

Для заповнення Звіту про рух грошових коштів використовують дані регістрів обліку щодо дебетових і кредитових залишків по рахунках 30 і 31, за рік у кореспонденції з рахунками: 14, 15, 18, 34-37, 39, 41, 45-48, 50-53, 55, 60-69, 70, 71,73-76.

Структура Звіту про рух грошових коштівскладається з трьох розділів, у відповідності до видів діяльності:

Розділ І."Рух коштів у результаті операційної діяльності".

Розділ II."Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності".

Розділ III. "Рух коштів у результаті фінансової діяльності".

Складання звіту включає 5 основних етапів:

Збір і обробка інформації,

Визначення руху грошових коштів від операційної діяльності,

Визначення руху грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності,

Визначення руху грошових коштів в результаті фінансової діяльності,

Визначення чистого руху грошових коштів і узгодження залишків.

Основним результативним показникомЗвіту про рух грошових коштівє чистийрухгрошовихкоштів за звітний період, який є підсумком усіх надходжень і витрачання

12.Класифікація видів діяльності і структура Звіту про фінансові результати

Звіт про фінансові результати – це звіт про доходи, витрати і результати діяльності підприємства.

Формування фінансових результатів у Звіті про фінансові результати підпорядковане видам діяльності підприємства. Діяльність підприємства поділяється на звичайну, яка включає:

*Операційна діяльність– основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

*Інвестиційна діяльність– це придбання і продаж довгострокових активів, а також інших інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

*Фінансова діяльність – це діяльність, яка призводить до змін розміру та складу власного і запозиченого капіталу підприємства.

Крім цього в Звіт про фінансові результати включаються результати від надзвичайних подій, тобто тих подій або операцій, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства та очікується, що вони не повторюватимуться періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Звіт про фінансові результати складається з чотирьох розділів: І. «Фінансові результати» (р.2000-2350,2355);II.«Сукупний дохід»(р.2400-2465) ; III.«Елементи операційних витрат»(р.2500-2550); IV.«Розрахунок показників прибутковості акцій»(р.2600-2650).

Для заповнення 1 розділувикористовують дані аналітичного обліку за субрахунками 7 і 9 класів. У ньому наводиться інформація про чистий дохід від реалізації продукції і їх собівартість,на їх основі визначається валовий прибуток(збиток). Також у цьому розділі відображають інші доходи і витрати. У ньому розраховується чистий фінансовий результат шляхом віднімання прибутку(збитку)від витрат(доходу)з податку на прибуток +- прибуток(збиток)від припинення діяльності після оподаткування. Чистий фін.результат=рядочку балансу нерозподілені прибутку(непокриті збитки) 4гр.-3гр.

У розділі ІІзвіту про фінансові результати наводиться інформація про інший сукупний дохід та розраховується сукупний дохід підприємства, отриманий у звітному періоді. Для його заповнення використовують дані рахунка 42.

У 3 розділізвіту У розділі IIІ звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (матеріальні затрати, витрати на зар.плату, відрахування на соц.заходи, амортизація та інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду, за вирахуванням внутрішнього обороту, тобто за вирахуванням тих витрат, які становлять собівартість продукції (робіт, послуг), що вироблена і спожита самим підприємством. Ці 3 розділи звіту заповнюють і подають усі підприємства,крім бюджетних і кредитних установ.

4 розділ звітупро фін.рез. заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]