Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

26. Облікові процедури запобігання кредитному ризикові

З метою розрахунку розміру резерву під кредитні ризики банки здійснюють класифікацію кредитного портфеля за кожною кредитною операцією згідно з такими критеріями:- оцінка фінансового стану позичальника- оцінка стану обслуговування позичальником кредитної заборгованості за основним боргом і відсотків за ним;- рівень забезпечення кредитної операції.

За результатами класифікації кредитного портфеля за ступенем ризику визначається категорія кожної кредитної операції: „стандартна", „під контролем", „субстандартна", „сумнівна", „безнадійна". Класифікація позичальників здійснюється за результатами оцінювання їх фінансового стану.

На підставі класифікації кредитного портфеля та врахування прийнятого забезпечення позик банк оцінює чистий кредитний ризик за кожною кредитною операцією і відповідний коефіцієнт резервування, який і визначає розрахункову величину спеціального резерву за кредитом.

Спеціальні резерви за кредитними операціями банку обліковуються за такими рахунками:-резерви під заборгованість за наданими кредитами :

  1. КА Резерви під нестандартну заборгованість інших банків;

  2. КА Резерви під стандартну заборгованість інших банків;

  1. КА Резерви під нестандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам;

  2. КА Резерви під стандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам;

- резерви під заборгованість за нарахованими доходами:

1790 КА Резерви під заборгованість за нарахованими доходами за міжбанківськими операціями;

2490 КА Резерви під сумнівну заборгованість за нарахованими доходами за операціями з клієнтами.

Усі рахунки резервів є рахунками контрактивними, що дає змогу відображати у фінансовій звітності реальний стан кредитного портфеля банку.

Облікові процедури, що служать для відображення в обліковій системі банку операцій з резервами, можна розділити на три цикли:Облік формування резервів.Облік регулювання резервів.Облік використання резервів.

При списанні безнадійної щодо отримання заборгованості за нарахованими доходами за рахунок сформованих резервів виконується таке проведення:Дт Рахунок резерву під заборгованість за нарахованими доходамиКт Сумнівна заборгованість за нарахованими доходами.

Облік

Облік операцій банку з цінними паперами

Цінні папери, що утримує банк до їх погашення, відображують на дату балансу за амортизованою собівартістю з використанням ефективної ставки процента.

За інвестиціями в асоційовані та дочірні компанії, облік яких здійснюється за методом участі в капіталі, інвестор має складати консолідовану фінансову звітність.Усі цінні папери, крім цінних паперів, які обліковуються в торговому портфелі, переглядають на зменшення корисності. Зменшення корисності визнається на кожну дату балансу, якщо є об'єктивні докази щодо подій, які мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки за цінними паперами.

Об'єктивними доказами, що свідчать про зменшення корисності цінних паперів, можуть бути відомості:► про фінансові труднощі емітента;► фактичне розірвання контракту внаслідок невиконання умов договору або прострочення виплати процентів чи основної суми;► високу ймовірність банкрутства тощо.

Зменшення балансової вартості цінних паперів унаслідок визнання зменшення їхньої корисності відображається в бухгалтерському обліку лише на суму, що не призводить до від'ємного значення їхньої вартості. Якщо балансова вартість таких цінних паперів досягає нуля, то в бухгалтерському обліку їх відображають за нульовою вартістю до прийняття банком рішення про їх списання.

За борговими цінними паперами окремо обліковують накопичені проценти, дисконт або премію. Бухгалтерський облік нарахування процентів здійснюється залежно від умов випуску цінних паперів, але не рідше ніж раз на місяць протягом періоду від дати придбання цінного папера до дати його продажу або погашення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]