Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

23. Облік операцій під час виплати коштів із депозитних рахунків

Повернення суми депозиту відбувається за місцем оформлення договору. Після закінчення строку дії договору вкладник подає в банк документ, що підтверджує особу клієнта та депозитний договір. Відповідальний працівник банку виписує видатковий касовий документ на суму депозиту та суму відсотків до сплати.

Видатковий касовий документ підписують відповідальний працівник банку, вкладник, контролер і касир. Він реєструється у видатковому касовому журналі. На підставі оформленого належним чином видаткового касового документа формується проведення:Дт Депозитний рахунок 2630,2635Кт 1001.

У разі погашення депозиту юридичної особи у визначений договором строк кошти платіжним дорученням повертаються на її поточний рахунок. При цьому виконується проведення:Дт Депозитний рахунок 2610,2615Кт 2600 або 1200.

Про цьому, якщо протягом дії депозитного договору проценти депонентові не сплачувалися, виконуються такі проведення:Дт Нараховані витрати - на суму нарахованих процентів за депозитомКт Поточний рахунок (Коррахунок; Каса; Депозитний рахунок) - на суму процентів за депозитом за зниженою ставкоюКт Процентні витрати - на різницю між нарахованими та сплаченими процентами за зниженою ставкою.

24. Облік операцій з надання кредиту

Підставою для надання кредиту є кредитний договір між позичальником та установою банку. За умови його укладання кредитний відділ передає операційному працівникові такі документи:розпорядження кредитного відділу про надання кредиту;примірник кредитного договору; договір застави (гарантійний лист тощо);картку із взірцями підписів керівника і головного бухгалтера та відбитком печатки позичальника (якщо поточний рахунок позичальника відкритий в іншій установі банку).

На підставі розпорядження кредитного відділу здійснюється реєстрація позичкового рахунку в книзі реєстрації відкритих рахунків.

Як уже зазначалося, у випадках, коли дата укладення кредитного договору не збігається з датою фактичного перерахування коштів на користь позичальника, кредит обліковується позабалансово за датою укладання угоди. Типовим прикладом такого договору є договір про відкриття кредитної лінії. При цьому виконуються такі бухгалтерські проведення:

За датою укладення кредитного договору :Дт 9129 А Інші зобов'язання з кредитування, що надані клієнтамКт 9900 Контррахунок

За датою фактичного перерахування коштів на користь позичальника: Дт 9900 Кт 9129

У разі надання кредиту позабалансово обліковується сам кредитний договір, а також інші документи з кредитної справи клієнта. Облік здійснюється в умовній оцінці. При цьому виконується такий бухгалтерський запис:Дт 9819 „Інші цінності і документи"Кт 9910 Контррахунок

Залежно від виду забезпечення позики комерційні банки ведуть позабалансовий облік отриманої застави або отриманих гарантій за кредитами в розрізі рахунків груп 950, 901, 903.У обліку отримана застава за кредитом відображається так:Дт 9900Кт 950, 901,903

25 .Облік доходів банку за кредитними операціями

Усі доходи комерційних банків за кредитними операціями поділяються на три групи: комісійні процентні доходи у вигляді повернення списаних активів.

Комісійні доходи за кредитними операціями банки отримують у момент надання кредиту (зобов'язання з кредитування, гарантії, поручительства, авалю) як доходи від кредитного обслуговування клієнта. Розмір таких доходів визначається за згодою банку і позичальника і є фіксованою величиною, яка зазначається в кредитному договорі.

Комісійні доходи від кредитного обслуговування можуть обліковуватися за касовим методом (як комісії за одноразові послуги) або згідно з принципом нарахування, залежно від того, який підхід визначено обліковою політикою банку.

У першому випадку за отримання таких доходів на підставі платіжного доручення позичальника виконується проведення:Дт 2600 або 1200Кт 6101 Комісійні доходи від кредитного обслуговування банків .

На дату здійснення платежу: Дт 2600або1200 Кт 3578 Інші нараховані доходи

Процентні доходи за кредитами - це грошова винагорода за надання позики, за зобов'язання її надати, а також за прийняття кредитного ризику контрагента, яка розраховується пропорційно часу та сумі коштів, що є об'єктом кредитної операції.

Загалом комерційні банки нараховують процентні доходи за кредитами регулярно не рідше одного разу на місяць або щоденно (за рішенням банку). Нараховані доходи обліковуються за відповідними рахунками тих груп, у яких обліковується номінал кредиту.

За датою нарахування доходів у бухгалтерському обліку виконується таке проведення:Дт Нараховані доходи 2068Кт Процентні доходи 6026

На дату здійснення платежу:Дт 2600 або 1200 КтНараховані доходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]