Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

9. Мета і завдання аудиту кредитних операцій

Мета аудиту кредитних операцій — встановити дотримання законодавства щодо використання та погашення кредиту банку, правильність відображення кредитних операцій у бухгалтерському обліку.Завдання аудиту — встановити:наявність усіх документів щодо оформлення кредитів;щомісячне нарахування відсотків та правильність їх відображення за джерелами покриття;дотримання встановлених правил з оцінювання та оформлення застави при отриманні кредиту;цільове використання одержаних підприємством кредитів;своєчасність погашення основного боргу та нарахованих відсотків;наявність непогашеної заборгованості підприємства за позиками банку;наявність та правильність оформлення всіх документів за отриманими довгостроковими кредитами;забезпеченість необхідними ресурсами, обсягами капітальних вкладень та підрядних робіт;наявність та правильність оформлення всіх документів за операціями лізингу;правильність віднесення на рахунки бухгалтерського обліку сплачених відсотків за користування кредитом (у тому числі за простроченими кредитами);обґрунтованість віднесення відсотків за користування кредитами до собівартості продукції (робіт, послуг) залежно від джерела отримання кредиту, а також суми відсотків.

10.Мета і завдання аудиту розрахунків з бюджетом

Метою аудиту розрахунків із бюджетом є висловлення аудитором думки про те, чи відповідають ці розрахунки за всіма податками і зборами, в усіх суттєвих аспектах нормативним документам, які регламентують порядок їх нарахування та сплати до відповідних рівнів бюджету.

Основне завдання аудиту розрахунків із бюджетом — ретельна перевірка правильності нарахування податків і зборів та своєчасності їх сплати до бюджету, підтвердження перевіреної інформації висновком.

Функціональні завдання — консультування платників податків і зборів з питань оподаткування з метою своєчасних і правильних розрахунків із бюджетом, а також з метою уникнення переплат та попередження фінансових санкцій з боку фіскальних органів держави; надання консультацій у разі встановлення порушень в оплаті податків щодо їх виправлень; допомога в організації оптимального оподаткування.

13.Аудит касових операцій

Всю готівку понад встановлених лімітів залишку готівки в касі підприємства зобов'язані здавати у порядку і в терміни, встановлені установою банку для зарахування на їхні рахунки. Касові операції оформляються документами, типові форми яких затверджено наказом Міністерства статистики України (Мінстату) від 15.02.96 № 51.

Готівкові розрахунки підприємств усіх форм власності, а також індивідуальних підприємців з громадянами повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів, касового або товарного чека, квитанції, договору купівлі-продажу, актів закупівлі, виконання робіт (надання послуг) або інших документів, що засвідчують факт купівлі товару, виконання роботи, надання послуги.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Після прийому грошей видають квитанцію за підписом головного бухгалтера або особи, уповноваженої власником, і касира, завірену печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарата.

Видача готівки з кас підприємств проводиться за видатковими касовими ордерами або за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей мають бути підписані керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, ними уповноваженими.

Крім Положення про ведення касових операцій аудитор використовує первинні документи по прийому та видачі готівки, касові книги і звіти касира, книги аналітичного обліку цінностей, які зберігаються в касі, облікові регістри за рахунком 30 "Каса" і для зустрічної перевірки за рахунком 31 "Рахунки в банках", субрахунками до нього 311 "Поточні рахунки в національній валюті", 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті", 313 "Інші рахунку в банку в національній валюті ", 314" Інші рахунки в банку в іноземній валюті ", облікові регістри за рахунком 33" Інші кошти ", субрахунки 331" Грошові документи в національній валюті ", 332" Грошові документи в іноземній валюті ", 333" Грошові кошти в дорозі в національній валюті ", 334" Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті ".

Аудит каси проводять у такій послідовності: інвентаризаціякаси, перевірка дотримання Положення про ведення касових операцій, документальна перевірка прибуткових і видаткових касових операцій.

Однак при аудиторській перевірці проведення інвентаризації не належить до числа обов'язкових процедур, які використовує аудитор для підтвердження достовірності даних за статтею «Каса». Аудитор в даному випадку може скористатися результатами внутрішнього контролю.

Під час документальної перевірки касових операцій аудитор використовує такі документи:

• № КО-1 "Прибутковий касовий ордер";

• № КО-2 "Видатковий касовий ордер";

• № КО-3 і КО-3а "Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів";

• № КО-4 "Касова книга";

• № КО-5 "Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей" , документи безордерного оформлення прийому і видачі грошей, облікові регістри, Головну книгу і баланси на відповідні дати за рахунком 30 "Каса" і т.п.

Особливу увагу аудитора може бути зосереджена на правильності оформлення касових документів: чи є на кожному документі підписи одержувачів грошей, погашаються чи касові документи (прибуткові - штампом "Отримано", витратні - "Оплачено") із зазначенням дати, чи немає підчисток і виправлень.

Під час перевірки звіту касира і доданих до нього документів аудитор зіставляє номери останніх прибуткових і видаткових касових ордерів, прикладених до звіту, із записами в журналі реєстрації, щоб переконатися у повноті обліку останніх касових операцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]