Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

19.Праця і зарплата в бюджетних установах, завдання їх обліку.

Основним законодавчим актом регулювання трудових відносин працівників усіх установ є Кодекс законів про працю України. Згідно Закону України “Про оплату праці” суб’єктами трудових відносин в сучасному суспільстві є держава, трудові колективи, фізичні особи. Матеріальну основу та об’єкт трудових відносин становлять праця, її умови і результати.

Відповідно до ст.1 Закону України “Про оплату праці” заробітна плата - це винагорода обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган за трудовим договором сплачує працівникові за виконану ним роботу чи надані послуги.

Широко використовується також оплата праці за контрактом. Трудові відносини регулюються також системою угод, які укладаються на відповідних рівнях: генеральна угода, галузева (регіональна) угода, колективний договір та індивідуальний трудовий договір відповідно до статті 17 Закону України «Про колективні договори і угоди».

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно - ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства відповідно до ст.8 Закону України “Про оплату праці” умови та розміри оплати праці працівників установ та організацій, які фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

У бюджетній установі напрацьовують систему оплати праці, яка передбачає методику визначення винагород за працю, формується тарифна сітка. Тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники) розробляє Міністерство праці України. Визначають використання форм тарифної системи оплати праці: погодинну та відрядну та їх різновиди.

Для визначення загального розміру заробітної плати установи застосовують поняття фонду оплати праці.

До фонду оплати праці належать нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі (в грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час. Фонд оплати праці включає: фонд основної заробітної плати, фонд додаткової заробітної плати та інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Заробітна плата працівників бюджетних установ у межах утвореного в установленому порядку фонду оплати праці складається з посадового окладу або тарифної ставки, премії, доплати за суміщення професій (посад), інших надбавок і доплат відповідно до чинних нормативних актів.

Основним завданням обліку праці і заробітної плати в бюджетних установах є:- організувати правильний облік особового складу установи;- забезпечити своєчасний і правильний облік робочого часу кожного працівника, нарахування заробітної плати відповідно діючих положень;- здійснювати контроль за витратами бюджетних коштів на оплату праці згідно кошторису доходів і видатків бюджетної установи, та повний і своєчасний розрахунок з працівниками по заробітній платі;- своєчасно складати та подавати звітність з оплати праці.

Облік праці та її оплати повинен сприяти зміцненню трудової дисципліни, зацікавленості працівників у покращенні результатів праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]