Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

12.Первинний облік витрат і виходу продукції тваринництва

Для оформлення витрат та виходу продукції тваринництва використовуються первинні документи. Деякі з них є загальними для обліку всіх видів основного виробництва (рахунки-фактури, дорожні листи вантажного автомобіля, накладні, лімітно-забірні картки, облікові листи праці й виконаних робіт, розрахунок амортизаційних відрахувань та ін.). Поряд із ними застосовується ряд специфічних документів, притаманних тільки тваринництву.

Оплату праці нараховують, виходячи з обсягів виконаних робіт чи виходу продукції або відпрацьованого часу на підставі Розрахунку оплати праці працівникам тваринництва, Табеля обліку робочого часу та документів про вихід продукції.

Видачу кормів проводять на підставі Відомості витрати кормів, яка водночас є документом на списання витрачених кормів з підзвіту завідувача ферми. Відомість виписують на кожного працівника, за яким закріплені тварини, на початку кожного місяця в двох примірниках. Ліміт видачі кормів визначають за раціонами годівлі, які складає зоотехнік. Оформлені належним чином відомості є підставою для включення вартості кормів до витрат виробництва. Наприкінці місяця на підставі відомостей роблять записи до Журналу обліку витрат кормів за кожним видом і групою тварин. Дані журналу використовуються для оперативного контролю за рівнем витрат кормів на виробництво продукції.

Для оприбуткування продукції тваринництва застосовують такі первинні документи: Відомість обліку надою молока: Відомість руху молока; Щоденник надходження сільськогосподарської продукції; Акт настригу та приймання вовни (для спеціалізованих підприємств); Акт на оприбуткування приплоду тварин: Нагромаджувальний акт на оприбуткування приплоду звірів; Акт про хід окоту; Відомість зважування тварин; Розрахунок визначення приросту та ін. їх складають безпосередньо на тваринницьких фермах на момент одержання продукції чи в терміни, передбачені графіком документообігу

.

13.Синтетичний облік витрат на біологічне перетворення у рослинництві

Витрати, пов'язані з біологічними перетво­реннями біологічних активів рослинництва, визнаються вит­ратами основної діяльності. Врахо­вуючи особливості сільськогосподарського виробни­цтва і з метою забезпечення раціональної організації обліку, визначення величини витрат і здійснення контролю за формуванням собівартості продукції рослинництва, важливе значення має їх науково обґрунтована класифікація.

Велика різноманітність операційних витрат та об'єктів обліку, що використовуються під час біоло­гічних перетворень характеризуються певною еконо­мічною однорідністю. Сукупність економічно однорі­дних витрат називають елементом витрат. В рослинництві відповідно до стандарту 16 «Витрати» виділяють такі елементи операцій­них витрат: матеріальні затрати; витрати на оплату праці працівникам; відрахування на соціальні заходи; амортизаційні відрахування; інші операційні витрати.

Для синтетичного обліку витрат і виходу продук­ції рослинництва використовують рахунок 23 «Виро­бництво», субрахунок 231 «Рослинництво», а аналітичні рахунки відкривають у звіті № 5.5 с.-г. про витрати та вихід продукції основного виробництва.

Облік витрат в галузі рослинництва рекомендується вести за такими статтями: витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; насіння та садивний матеріал; паливо та мастильні матеріали; добрива; засоби захисту рослин; роботи та послуги; витрати на ремонт необоротних активів; інші витрати на утримання основних засобів; інші витрати; непродуктивні витрати (в обліку); загальновиробничі витрати.

14. Синтетичний облік витрат на біологічне перетворення у тваринництві

Витрати на виробництво біологічних активів тваринництва в бухгалтерському обліку визнаються витратами основної діяльності і пов’язані з процесом їх перетворенням. Біологічне перетворення – це процес кількісних і якісних змін біологічних активів. Дані витрати не є однорідними а ні за своїм складом, а ні за значенням в діяльності підприємства. Отже, враховуючи особливості сільськогосподарського виробництва і з метою забезпечення раціональної організації обліку, визначення величини витрат і здійснення контролю за формуванням собівартості продукції тваринництва, важливе значення має їх науково обґрунтована класифікація.

На території України, у тваринництві відповідно до стандарту 16 «Витрати» виділяють такі елементи операційних витрат:- матеріальні затрати;- витрати на оплату праці працівникам ;- відрахування на соціальні заходи;- амортизаційні відрахування;- інші операційні витрати.

Загальні правила формування в обліку інформації про витрати виробництва та принципи формування собівартості (калькулювання) у тваринництві окрім П(С)БО 16 «Витрати» регламентуються й «Методичних рекомендаціях з обліку витрат і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств» та П(С)БО 31 "Фінансові витрати". В положеннях чітко визначено склад витрат, їх класифікація, поняття собівартості.

Облік витрат у галузі тваринництва рекомендується вести за такими статтями витрат:— витрати на оплату праці;— відрахування на соціальні заходи;— засоби захисту тварин;— корми;— роботи та послуги;— витрати на ремонт необоротних активів;— інші витрати на утримання основних засобів;— інші витрати;— непродуктивні витрати (в обліку тваринництва);— загальновиробничі витрати

Для синтетичного обліку витрат і виходу продукції тваринництва використовують рахунок 23 «Виробництво», субрахунок 232 «Тваринництво». Це активний калькуляційний рахунок, за дебетом якого відображаються витрати на виробництво, а за кредитом – вихід продукції тваринництва.

При здійсненні витрат дебетують рахунок 23, а кредитують різні рахунки залежно від видів витрат (матеріальні, розрахункові та інші рахунки). Готову продукцію тваринництва оприбутковують з кредиту рахунку 23 в кореспонденції з рахунком 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» або 21 «Поточні біологічні активи».

Аналітичні рахунки відкривають у виробничому звіті або книзі обліку виробництва. Витрати обліковують за встановленими статтями, а вихід продукції – за назвою, кількістю та сумою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]