Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

2Джерела інформації для здійснення ек. Аналізу.

Джерела інформації – внутрішні та зовнішні.

Як правило, найбільша частина інформації про діяльність підприємств надходить із внутрішніх джерел. До них відносяться: облікові: дані бухгалтерського обліку, статистичної звітності, оперативного обліку діяльності підприємств;дані планування, договорів, угод;позаоблікові дані: матеріали ревізії, фінансового контролю; експертні оцінки керівників та спеціалістів підприємства; внутрішні нормативні документи та регламенти; матеріали, які одержують у результаті особистих бесід з виконавцями тощо.

Зовнішня інформація містить відомості про зовнішнє середовище на різних рівнях (в державі, галузі, регіоні, про партнерів і конкурентів підприємства). Джерелами зовнішньої інформації можуть бути:- нормативно-законодавчі акти: Закони й Постанови Верховної Ради, Укази Президента, нормативні та методичні документи міністерств і відомств;- спеціально організовані дослідження. Можуть бути виконані силами самого підприємства чи фірмами, які надають інформаційні послуги (консультування), досліджують відповідні проблеми. Вони пропонують стандартизовані інформаційні продукти або виконують конкретне замовлення замовника. До цього джерела відносяться, зокрема, дані Державної служби статистики України. - спеціалізовані бази даних інших підприємств. Інформація може поступати з офіційної відкритої звітності цих підприємств (такою вважається бухгалтерський баланс підприємства, звіти про фінансові результати (річний, квартальний), звіт про фінансово-майновий стан підприємства, документи податкової звітності. Корисну інформацію можна отримати й від персональних розмов – з клієнтами, постачальниками, працівниками інших підприємств, які мають відношення до сфери діяльності нашого підприємства.- аналітичні дослідження та економічні прогнози державних структур, науково-дослідних та комерційних організацій. Як правило, вони з’являються у формі опублікованих звітів, аналітичних статей у спеціалізованих виданнях, довідниках (у тому числі статистичних), на спеціалізованих сайтах Інтернету.

Вимоги до інформації, що використовується для економічного аналізу: достовірність, своєчасність, повнота, детальність, багатоаспектність.

Процес забезпечення економічного аналізу належною інформацією передбачає: збирання даних обробку даних; організацію зберігання даних, яке забезпечує швидкий їх пошук і передавання аналітику.

3 Етапи в здійсненні аналітичної роботи та їх зміст.

Важливою умовою є планомірний характер проведення аналітичної роботи. Для її планування складаються комплексний план аналітичної роботи і тематичні плани.

Безпосередньо аналітичну роботу можна поділити на кілька етапів.

1 - підготовчий етап:визначення мети аналізу, формулювання конкретних завдань, уточнення об’єкта і меж дослідження;розробка системи показників, за допомогою яких характеризується об’єкт;розробка макетів аналітичних таблиць, графіків, схем;визначення джерел інформації та перевірка їх достовірності, вивчення матеріалів попередніх досліджень;при потребі – визначення відповідальних за виконання окремих організаційних питань.

2 - основний етап:збирання і опрацьовування необхідної інформації;перевірка повноти і вірогідності даних, проведення арифметичного, логічного і балансового зведення показників;визначення величини відхилень показників від базових величин виявлення взаємодіючих факторів і обчислення їхнього впливу на зміну величини показників;виявлення зайвих витрат і невикористаних можливостей (резервів) підвищення ефективності виробництва)

3 - завершальний етап:проведення підсумкової оцінки діяльності і узагальнення результатів аналізу;розробка висновків і пропозицій щодо прийняття належних управлінських рішень за результатами аналізу, відповідно до його цілей і завдань. Оформлення їх – у вигляді пояснювальної записки до звіту, довідки, доповідної записки на ім’я керівника чи особи, за дорученням якої проводився аналіз;розробка організаційно-технічних заходів щодо усунення недоліків, підвищення ефективності використання виявлених резервів;підготовка розпорядчих актів, призначення осіб, відповідальних за виконання прийнятих рішень;контроль за впровадженням висунутих у результаті аналізу пропозицій.

Будь-які результати аналізу повинні бути належним чином оформлені. Це може бути аналітичний звіт (пояснювальна записка), довідка, висновок. Аналітичний звіт (пояснювальну записку) здебільшого складають для зовнішніх користувачів. Результати аналізу для внутрішнього користування оформляються у вигляді довідки чи висновку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]