Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

16.Облік статутного капіталу

Статутний капітал – це зареєстрований у встановленому законом порядку та закріплений в установчих документах грошовий еквівалент майна, яке повинно бути передане підприємству у власність у вигляді внесків для забезпечення його господарської діяльності та як сплата його учасниками отримуваних ними майнових прав.Для обліку статутного капіталу використовують такі основні рахунки: 40“Статутний капітал”,45“Вилучений капітал”,46“Неоплачений капітал”.

Так, рахунок 40призначено для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства. За йогокредитомвідображають збільшення статутного капіталу, задебетом— зменшення (вилучення).На рахунку45 ведуть облік вилученого капіталу, у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо. Задебетомданого рахунку відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, закредитом– вартість анульованих або перепроданих акцій (часток). Рахунок46призначено для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства. За йогодебетомвідображають заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, закредитом— її погашення .

17.Синтетичний і аналітичний облік реалізації готової продукції

Для забезпечення управлінців інформацією про доходи та витрати від реалізації з метою проведення аналізу, для контролю за розрахунками з покупцями та замовниками, для складання статистичної звітності, аналітичний облік реалізованої продукції, робіт та послуг ведуть в такому розрізі:- за видами продукції - за напрямками реалізації.

Крім того ці дані формують в розрізі окремих груп доходів:- реалізація продукції рослинництва;- реалізація продукції тваринництва;- реалізація продукції промислових переробок;- реалізація тварин;- реалізація робіт та послуг.

Також в Реєстрах аналітичного обліку реалізації доходи групують в розрізі покупців та замовників продукції.

Основними є рахунки 70 «Доходи від реалізації» та 90,«собівартість реалізації». Безпосередньо на них відображається собівартість реалізованої продукції та сума визнаного доходу. Рахунок 70 «Доходи від реалізації» призначено для узагаль­нення інформації про доходи від реалізації готової продукції, то­варів, робіт і послуг, доходів від страхової діяльності, про доходи від грального бізнесу, від проведення лотерей, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу.

Рахунок 70 «Доходи від реалізації» має такі субрахунки:701 «Дохід від реалізації готової продукції»;702 «Дохід від реалізації товарів»;703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»;704 «Вирахування з доходу»;

За кредитом субрахунків 701-703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); результат операцій перестрахування (у кореспонденції з субрахунком 705 «Перестрахування»); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових орга­нізаціях); та списання у порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».На субрахунку 704 «Вирахування з доходу» за дебетом відображаються суми надходжень за договором комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів, сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції за товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунку 704 «Вирахування з доходу» відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг призначено рахунок 90 «Собівартість реалізації». За дебетом рахунку 90 «Собівартість реалізації» відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), страхові виплати відповідно до договорів страхування, за кредитом— списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» має такі субрахунки:901 «Собівартість реалізованої готової продукції»;902 «Собівартість реалізованих товарів»;903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг»;904 «Страхові виплати».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]