Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

20. Облік строкових коштів суб'єктів господарської діяльності

Строкові кошти суб'єктів господарської діяльності обліковують за рахунками 261-ї групи. Ця група містить такі балансові рахунки, що слугують для обліку номіналу депозиту.

Документи на відкриття депозитних рахунків підприємств особисто подають до банку особи, які мають право першого та другого підписів. Ці особи мають пред'явити уповноваженому працівникові банку: паспорт, ідентифікаційний код та документи, що підтверджують їхні повноваження.

Якщо депозитний рахунок відкривається підприємству, який уже має в цьому банку поточний рахунок, то весь названий вище перелік документів не вимагається. У такому разі депозитний рахунок відкривається на підставі депозитного договору за умови надання підприємством, який використовує найману працю, копії документа про повідомлення органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків щодо намірів підприємства - платника страхових внесків відкрити рахунок.

При відкритті депозитного рахунка виконується така бухгалтерська проводка:Дт 2600 або 1200Кт 2610, 2615 (Депозитний рахунок).

Нараховані проценти за депозитами СГД відповідно до умов депозитного договору можуть перераховуватись на поточний рахунок даної юридичної особи або зараховуватися на поповнення депозиту.

21. Облік строкових коштів фізичних осіб

Кошти до запитання і строкові кошти фізичних осіб обліковуються за рахунками 262-ї і 263-ї груп. При цьому рахунки 262-ї групи „Кошти до запитання фізичних осіб" класифікуються за спрямуванням цих коштів. У цю групу входять такі балансові рахунки.

Поточні рахунки відкриваються на підставі заяви фізичної особи; документа, що засвідчує особу; договору на відкриття та обслуговування рахунку між установою банку та громадянином, картки зі зразком підпису, який надається в присутності працівника банку, що відкриває рахунок, та засвідчується цим працівником і головним бухгалтером.

У договорі між установою банку та фізичною особою зазначаються номер і дата документа, що засвідчує фізичну особу, орган, який видав цей документ, адреса постійного місця проживання фізичної особи, ідентифікаційний код..

Кошти на рахунках 263-ї групи класифікуються за термінами зберігання депозитів фізичних осіб ця група містить рахунки:2630 „Короткострокові депозити фізичних осіб"2635 „Довгострокові депозити фізичних осіб".

Власникові рахунка видається вкладний документ. Таким документом може бути ощадна книжка або інший виданий банком документ, що засвідчує укладення з банком договору.

За умовами виплати процентів за період проценти сплачуються періодично або в кінці строку, що визначений депозитним договором. Згідно з умовами договору для сплати процентів за період на дату залучення коштів здійснюється таке бухгалтерське проведення.Дт 2600, 2620, 1001,1200 Кт 2630 Короткострокові депозити фізичних осіб.

22. Облік нарахування та сплати процентів за депозитами юридичних і фізичних осіб

Залучення коштів на депозит здійснюється за процентною ставкою, що визначається депозитним договором.

Для розрахунку нарахованих процентів комерційні банки можуть використовувати номінальну або фактичну процентну ставку.

Номінальна процентна ставка - це ставка, за якої величина сум нарахованих процентів визначається множенням процентної ставки на номінал депозиту без капіталізації раніше отриманих процентів

Фактична процентна ставка - це ставка, розрахована застосуванням номінальної ставки до номіналу депозиту, збільшеного на суму сплачених раніше процентів. За умови застосування фактичної ставки величина майбутніх сплачених сум

Облік процентів за депозитами здійснюється за принципами нарахування і відповідності доходів і витрат. Для обліку нарахованих процентів використовуються відповідні рахунки „Нарахованих витрат", на яких накопичуються нараховані проценти до настання терміну їх сплати.

Нарахування процентів за депозитами відображається проведенням:Дт Процентні витрати 7040 (ф. о.), 7020 (ю. о.) Кт Нараховані витрати 2638 (ф. о.), 2618 (ю. о.)

Якщо дати нарахування і сплати процентів збігаються, то банк згідно з умовами договору та з урахуванням внутрішньої облікової політики може безпосередньо відносити відповідну суму процентів на рахунки витрат у кореспонденції з поточним рахунком вкладника. При цьому здійснюється проведення:Дт Процентні витрати 7040 (ф. о.), 7020 (ю. о.) Кт Поточний рахунок клієнта 2620 (ф. о.), 2600 (ю. о.)

Якщо проценти сплачуються на дату погашення депозиту, то банк здійснює такі проведення:Дт Нараховані витрати - на суму нарахованих процентівДт Депозитний рахунок - на суму номіналу депозитуКт Поточний рахунок (Коррахунок; Каса; Депозитний рахунок)

У разі сплати процентів періодично після дати нарахування банк здійснює таке проведення:Дт Нараховані витрати - на суму нарахованих процентівКт Поточний рахунок (Коррахунок; Каса; Депозитний рахунок).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]