Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

9.Розкрийте зміст і структуру балансу бюджетної установи.

Бухгалтерський баланс бюджетної установи— це метод відображення та групування на визначену дату засобів бюджетної установи за видами, розміщенням, використанням та джерелами їх утворення в грошовій оцінці. Засоби бюджетної установи та джерела їх утворення в балансі показуються за статтями.Стаття балансу— це складова активу і пасиву, яка характеризує групу економічно однорідних господарських засобів та джерел їх утворення. Статті балансу, в свою чергу, об'єднуються в економічно однорідні групи —розділи балансу.

10.Дайте загальну характеристику Бюджетного кодексу.

Бюджетним кодексом України визначаються правові засади функціонування бюджетної системи України, її принципи, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Бюджетним кодексом України регулюються відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, а також питання відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

У цьому Кодексі наведені тлумачення основних бюджетний термінів, зокрема: бюджет, бюджети місцевого самоврядування, бюджетна класифікація, бюджетна програма, бюджетна система України, бюджетна установа, бюджетне асигнування, бюджетне зобов'язання, бюджетне, бюджетний запит, бюджетний процес тощо.

Бюджетна класифікація України застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних,функціональних та економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

З метою досягнення цілісності бюджетних категорій доходів і видатків та для забезпечення взаємозв'язку між функціональними призначеннями і економічним характером видатків бюджету Міністр фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, а також зміни до неї та інформує про це в обов'язковому порядку Верховну РадуУкраїни.

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти.

Головні розпорядники коштів Державного бюджету України визначаються відповідно до пункту 1 частини першої цієї статті і затверджуються законом про Державний бюджет України шляхомвстановлення їм бюджетних призначень. Головний розпорядник бюджетних коштів:1) розробляє план своєї діяльності відповідно завданням іdфункцій, визначених нормативно-правовими актами, виходячи знеобхідності досягнення конкретних результатів за рахунокбюджетних коштів; 2) розробляє на підставі плану діяльності проект кошторису ібюджетних запитів і подаючи їх Міністерство фінансів України чимісцевому фінансовому органу;3) отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження взаконі про Державний бюджет України або рішенні про місцевийбюджет, доводить у встановленому порядку до розпорядниківбюджетних коштів нижчого рівня (одержувачів бюджетних коштів)відомості про обсяги асигнувань, забезпечує управління бюджетнимиасигнуваннями; 4) затверджує кошториси розпорядників бюджетних коштівнижчого рівня, якщо інше не передбачене законодавством;5) здійснює внутрішній контроль за повнотою надходжень,отриманих розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня таодержувачами бюджетних коштів, і витрачанням ними бюджетнихзасобу; 6) одержує звіти про використання коштів від розпорядниківбюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів іаналізує ефективність використання ними бюджетних коштів.

Будь-які бюджетні зобов'язання та платежі з бюджету можназдійснювати лише за наявності відповідного бюджетного призначення. Бюджетні призначення встановлюються законом про Державнийбюджет України або рішенням про місцевий бюджет в порядку,визначеному цим Кодексом.

Якщо в процесі виконання бюджету зміна обставин вимагаєменших асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів, Міністрфінансів України (керівник місцевого фінансового органу) приймаєрішення про приведення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]