Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

27. Первинний облік готової продукції тваринництва

На тваринницьких фермах сільськогосподарських підпри­ємств отримують різну продукцію — молоко, вовну, мед, яйця тощо. Для обліку цієї продукції передбачені спеціальні доку­менти.

Первинним документом по обліку надходження молока є Журнал обліку надою молока (ф. № 112). Цей документ веде завідуючий фермою або бригадир. У ньому записують прізвища доярок з зазначенням кількості корів, що обслуговує кожна доя­рка. Після кожного доїння зазначають кількість отриманого мо­лока, % жирності. Кожний день доярка або майстер машинного доїння своїм підписом підтверджує правильність зроблених за­писів.

Журнал обліку надою молока ведеться в одному примірнику на протязі 15 днів. По завершенню цього терміну завідуючий фе­рмою підписує його та здає в бухгалтерію підприємства.

На кожну партію молока, що відправляють переробним під­приємствам оформляють товарно-транспортну накладну на перевезення молочної сировини ф. 1-ТН (МС).

Молоко витрачене на випоювання молодняку тварин обліко­вують у відомості витрат кормів. На підставі документів на опри­буткування та використання молока на фермі складають у двох примірниках зведений документ— Відомість руху молока (ф.№114).

Дані про рух молока записують у відомість щодня, а по закін­ченні звітного періоду один примірник відомості разом із пер­винними документами передають у бухгалтерію підприємства, Другий залишається у завідуючого фермою.

Оприбуткування яєць та іншої продукції тваринництва здійс­нюється на підставі Щоденника надходження сільськогоспо­дарської продукції (ф. № 81). За кожним виду продукції ведуть окремий щоденник з заповненням відповідних реквізитів. На птахофабриках застосовують спеціалізований документ—Акт на сортування яєць в цеху інкубації (ф. № 109).

28. Організація складського обліку

Облік наявності та руху виробничих запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, готової продукції та товарів мате­ріально-відповідальні особи ведуть в місцях зберігання в Карт­ках складського обліку або Книгах складського об­ліку в кількісному виразі за видами і сортами цінностей.Картки складського обліку видають матеріально-відповідальним особам під розписку в реєстрі видачі карток. На складі картки зберігаються в спеціальних картотеках по обліко­вим групам, а в межах груп — за номенклатурними номерами. На кожний номенклатурний номер продукції і матеріалів відкрива­ється картка.

На складах з невеликою номенклатурою матеріальних ціннос­тей замість карток ведуть Книги складського обліку. Книга має ті самі реквізити що і картки. До передачі книги на склад всі сторінки в ній повинні бути пронумеровані, про що ро­блять відповідний запис на останній сторінці книги.

Записи в книзі (картках) складського обліку здійснюють тільки на підставі первинних документів в хронологічному по­рядку. Після кожного запису про надходження чи вибуття мате­ріальних цінностей в книгах (картках) складського обліку виво­дять залишок.

Щомісяця, в строки, передбачені графіком документообігу, матеріально-відповідальні особи складають Звіт про рух матері­альних цінностей у двох примірниках. До звіту до дають всі первинні документи за звітний місяць. Матеріально-відповідальні особи заповнюють тільки кількісні показники зві­тів, а їх таксування здійснюють у бухгалтерії згідно П(С)БО 9 «Запаси» та П(С)БО 16 «Витрати». Оприбуткування цінностей здійснюється за первинною вартістю в залежності від каналів надходження, а оцінка вибуття запасів буде залежати від обрано­го одного з методів оцінки при вибутті запасів, визначеного під­приємством в наказі «Про облікову політику підприємства».

На кожну групу запасів, що обліковуються на окремих синте­тичних рахунках (субрахунках), складають окремий звіт.

В звіті зазначають залишок цінностей на початок місяця, над­ходження та вибуття запасів за місяць, залишок на кінець місяця. Операції з надходження та вибуття запасів групують за каналами надходження та вибуття в розрізі кореспондуючих рахунків.

Після перевірки другий примірник звіту, підписаний бухгал­тером, повертають матеріально-відповідальній особі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]