Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

17. Облік операцій при розрахунках платіжними вимогами-дорученнями

Платіжна вимога-доручення - розрахунковий документ, який складається з двох частин:верхньої - вимоги одержувача безпосередньо до платника про сплату визначеної суми коштів;нижньої - доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку визначеної суми коштів та перерахування її на рахунок одержувача.Платіжні вимоги-доручення можуть застосовуватися всіма учасниками безготівкових розрахунків.

Вимога-доручення подається платником до установи банку в двох примірниках. Перший примірник платіжної вимоги-доручення служить меморіальним ордером і вміщується в документи дня банку платника, друга - видається платникові з відмітками банку про одержання документа.

Під час оплати платіжних вимог-доручень в обліку здійснюються такі записи:

За умови, що платник і одержувач є клієнтами одного банку:Дт Поточний рахунок платникаКт Поточний рахунок одержувача коштів.

За умови обслуговування платника і одержувача коштів у різних банках:

Дт Поточний рахунок платника Кт 1200.

Банк платника приймає вимогу-доручення від платника протягом 20 календарних днів від дати оформлення її одержувачем.

Платіжна вимога-доручення повертається без виконання, якщо сума, зазначена платником, перевищує суму на рахунку платника.

18. Облік і контроль операцій при розрахунках чеками.

Розрахунковий чек - це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунка (чекодавця) банківській установі (банкові-емітенту), що обслуговує його рахунок, оплатити чекодержателеві суму коштів, вказану в чеку.

Розрахункові чеки виготовляються на спеціальному папері з дотриманням усіх обов'язкових вимог за зразками, затвердженими НБУ, та брошуруються у чекові книжки по 10, 20, 25 аркушів.

Облік розрахунків чеками здійснюється на окремому аналітичному рахунку „Розрахунки чеками" балансових рахунків 2526, 2550, 2552, 2554, 2602, 2622.

Термін дії чекової книжки - один рік, розрахункового чека, що видається фізичній особі для одноразового розрахунку, - три місяці від дати їх видання.

Зробивши вказану перевірку, чекодержатель, приймаючи чек із чекової книжки до оплати, відділяє його від корінця, ставить на звороті чека та корінці календарний штемпель і підписує чек, а також робить відмітку у відомості про прийняті до оплати розрахункові чеки.

При здійсненні розрахунків чеками в національній валюті суб'єктами господарської діяльності виконуються такі бухгалтерські записи:

Чекодавець сплачує послуги за одержану чекову книжкуДт 2600Кт 6119 „Інші комісійні доходи за операціями з клієнтами".

Банк депонує кошти на аналітичному рахунку „Розрахунки чеками "Дт 2600Кт 2602 „Кошти в розрахунках СГД" (аналітичний рахунок „Розрахунки чеками")

Банк видає чекову книжку Дт 9910Контр рахунок" Кт 9821.

Банк зараховує суму, зазначену в чеку, чекодержателеві за умови, що чекодавець і чекодержатель обслуговуються однією установою банку Дт 2602Кт 2600.

19. Облік операцій при розрахунках акредитивами

Акредитив - договір, що містить зобов'язання банку-емітента, за яким цей банк за дорученням клієнта (заявника акредитива) або від свого імені проти документів, які відповідають умовам акредитива, зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж..

Банк-емітент може відкривати:- покритий акредитив, за яким завчасно бронюються кошти платника у повній сумі на окремому рахунку в банку-емітенті або виконуючому банку; -непокритий акредитив, оплата за яким, у разі тимчасової відсутності коштів на рахунку платника, гарантується банком-емітентом за рахунок банківського кредиту. Акредитиви бувають відкличні та безвідкличні. На кожному акредитиві має бути вказано, чи є він відкличним, чи безвідкличним. За відсутності такої вказівки акредитив вважається безвідкличним.Відкличний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом без попереднього погодження з бенефіціаром -одержувачем платежу за акредитивом (наприклад, у разі недотримання умов, передбачених договором, дострокової відмови банку-емітента від гарантування платежів за акредитивом).Безвідкличний акредитив - акредитив, який може бути змінений або анульований тільки за згодою бенефіціара, на користь якого він був відкритий.

Бухгалтерські записи, що виконуються під час здійснення розрахунків акредитивами у національній валюті, мають такий вигляд.Акредитив, депонований у виконуючому банкуВідкриття акредитива: У банку-емітенті:Дт Поточний рахунок заявника акредитива Кт 1200Дт 9802 „Акредитиви до сплати" Кт 9910 „Контр рахунок"

У виконуючому банку: Дт 1200Кт 2602 „Кошти в розрахунках СГД" (аналітичний рахунок „Розрахунки акредитивами").

Виплати бенефіціарові за акредитивом:

У виконуючому банку: Дт 2602Кт Поточний рахунок бенефіціара У банку-емітенті: Дт 9910 Кт 9802.

Закриття акредитива:У виконуючому банку: Дт2602 Кт 1200.

У банку-емітенті: Дт 1200Кт Поточний рахунок заявника акредитива.Дт 9910Кт 9802.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]