Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

14. Інкасація грошової виручки.

У разі інкасації грошової виручки власними силами установ банків укладається двостороння угода.

Начальник відділу інкасації періодично (не рідше одного разу на місяць) здійснює перевірку дотримання інкасаторами правил збирання грошової виручки і перевезення цінностей.

Сумки з грошовим виторгом інкасатори здають у касу установи банку.

Приймання касиром установи банку сумок з готівкою від старшого бригади інкасаторів проводиться у присутності всіх інкасаторів цієї бригади.

Про загальну суму грошового виторгу, здану інкасаторами, начальник відділу інкасації складає Довідку і передає її головному бухгалтерові.

Проінкасований виторг підлягає зарахуванню на поточні рахунки суб'єктів господарської діяльності.

Операції з інкасування грошового виторгу відображаються в бухгалтерському обліку таким чином. 1.Грошовий виторг до перерахування зараховується на поточний рахунок Д-т 1005 „Банкноти та монети, інкасовані до перерахування" К-т 2600 „Поточні рахунки суб'єктів господарської діяльності"

2. Фактична сума перерахованого виторгу оприбутковується до каси банкуД-т 1001 „Банкноти та монети в касі банку" К-т 1005 „Банкноти та монети до перерахування"

3.Відображається в обліку виявлений надлишок грошового виторгу Д-т 1001 „Банкноти та монети в касі банку" К-т 2909 „Інша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами"

4.Надлишок грошового виторгу зараховується на поточний рахунок суб'єкта господарської діяльностіД-т 2909 „Інша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку" К-т 2600 „Поточні рахунки суб'єктів господарської діяльності"

15.Облік підкріплення операційних кас комерційних банків.

Для обліку транзитних оборотів, пов'язаних з виконанням таких операцій в безпосередній кореспонденції з рахунком каси використовуються такі рахунки:181 Дебіторська заборгованість за операціями з банками1811 Дебіторська заборгованість за операціями з готівкою191 Кредиторська заборгованість за операціями з банками1911 Кредиторська заборгованість за операціями з готівкою.

Підкріплення готівкою установ банків територіальними управліннями НБУ здійснюється на підставі укладених між ними договорів про касове обслуговування.У комерційному банку виконуються такі бухгалтерські проведення: Проведення розрахунків за готівкуД-т 1811 „Дебіторська заборгованість за операціями з готівкою"К-т 1200 „Кореспондентський рахунок у НБУ";

Сплата комісійної винагороди НБУ за готівку:Д-т 7100 „Комісійні витрати на розрахунково-касове обслуговування"К-т 1200 „Кореспондентський рахунок у НБУ";

Одержання готівки комерційним банком:Д-т 1001 „Банкноти та монети в касі банку"К-т 1811 „Дебіторська заборгованість за операціями з готівкою".

16. Облік операцій при розрахунках платіжними дорученнями

Платіжне доручення - розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунка визначеної ним суми коштів і перерахування її на рахунок одержувача.

Платіжні доручення застосовуються в розрахунках за товарними і нетоварними платежами: за фактично відвантажену продукцію; у порядку попередньої оплати - якщо такий порядок розрахунків установлено законодавством чи обумовлено в договорі; для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгованості підприємств, що їх складено не пізніше строку, установленого чинними законодавством; для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їхні рахунки, що відкриті в банках; для сплати податків і зборів до бюджетів і державних цільових фондів.

Банк приймає до виконання платіжне доручення від платника за умови, що сума цього платіжного доручення не перевищує суму, яка є на його рахунку на початок операційного дня.

Під час оплати платіжних доручень в обліку здійснюються такі бухгалтерські записи:Якщо платник і одержувач є клієнтами одного банку:Дт Поточний рахунок платникаКт Поточний рахунок одержувача;

Якщо платник і одержувач є клієнтами різних банків:Дт Поточний рахунок платникаКт 1200 „Кореспондентський рахунок у НБУ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]