Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

22.Дайте загальну характеристику необоротних активів бюджетної установи.

Необоротні активи (далі — НА) — це матеріальні та нематеріальні активи, що належать установі та забезпечують її функціонування, їх строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить понад один рік.

Необоротні активи бюджетних установ складаються:- з основних засобів (рахунок 10); - інших необоротних матеріальних активів (рахунок 11);- нематеріальних активів (рахунок 12); - незавершеного капітального будівництва (рахунок 14).

До складу основних засобів бюджетних установ включено: земельні ділянки; капітальні витрати на поліпшення земель; будинки та споруди; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти та інвентар; багаторічні насадження; інші основні засоби.

Нематеріальні активи — це активи, які не мають матеріальної та (або) фізичної форми незалежно від їхньої вартості, і термін експлуатації яких більше від одного року.

Незавершене капітальне будівництво — це обсяг фактично освоєних капітальних вкладень на незакінчених і не введених в експлуатацію будовах та об'єктах будівництва за станом на певну дату.

Облік необоротних активів [за винятком бібліотечних фондів (рахунок 112), малоцінних необоротних матеріальних активів (рахунок 113), білизни, постільних речей, одягу та взуття (рахунок 114), матеріалів тривалого використання для наукових цілей та таких, що мають обмежене використання (рахунок 118)] ведеться в повних гривнях, без копійок. Сума копійок, сплачених за придбання необоротних активів, відноситься одразу на видатки установи.

23.Облік надходження, вибуття, зносу необоротних активів бюджетної установи.

Необоротні активи можуть надходити до бюджетних установ через: • придбання їх за кошти загального та спеціального фондів бюджетної установи;• безкоштовне одержання (у т.ч. у вигляді гуманітарної допомоги);• будівництво нових об'єктів;•оприбуткування лишків, виявлених під час інвентаризації

Надходження необоротних активів оформляється такими документами 1) Інвентарною карткою обліку основних засобів у бюджетних установах, ф. № 03-6 (бюджет);

2) Інвентарною карткою обліку основних засобів у бюджетних установах (для тварин і багаторічних насаджень), ф. № ОЗ-8 (бюджет);

3) Інвентарною карткою групового обліку основних засобів у бюджетних установах, ф. № 03-9 (бюджет)

4) Описом інвентарних карток з обліку основних засобів, ф. №03-10 (бюджет).

Придбані НА (придбані за кошти установи, передані безоплатно від вищої установи чи передані як благодійна допомога) оформляються актом прийняття-передачі основних засобів типової форми ОЗ-1 (бюджет) згідно з первинними документами (рахунки-фактури тощо).

Витрати, пов'язані з придбанням НА, відображаються за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового використання», 2120 «Капітальне будівництво (придбання)», 2140 «Реконструкція та реставрація», 2300. «Придбання землі і нематеріальних активів».

У бухгалтерському обліку НА оприбутковуються за первісною вартістю. На відміну від підприємств з іншими формами власності, у бюджетних установах до первісної вартості (собівартості) НА не включаються транспортні витрати та суми ПДВ. Сформована з урахуванням цих особливостей первісна вартість НА відображається в бухгалтерському обліку за дебетом активних рахунків 10, 11, 12, 14.

Водночас у бюджетних організаціях збільшується (створюється) фонд у необоротних активах за кредитом субрахунку 401 «Фонд у необоротних активах» та 402 «Фонд у незавершеному капітальному будівництві».

Транспортні витрати входять до складу витрат установи і відображаються за дебетом рахунків класу 8 «Витрати»: 801, 802 (якщо НА придбані за рахунок загального фонду); 811-813 (якщо НА придбані за рахунок спеціального фонду).

У процесі господарської діяльності бюджетних установ необоротні активи поступово зношуються як фізично, так і морально. Тому з тих чи інших причин вони можуть вибувати.

Причини вибуття необоротних активів бюджетної установи:- непридатні для дальшого використання;- виявлені в результаті інвентаризації як нестача;- морально застарілі;- фізично зношені;- пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха;- продаж;- безоплатна передача.

Списанню підлягає майно, що не може бути в установленому порядку відчужене, безоплатно передане державним підприємствам, установам чи організаціям та щодо якого не можуть бути застосовані інші способи управління у разі коли таке майно морально чи фізично зношене, непридатне для дальшого використання суб'єктом господарювання, зокрема у зв'язку з будівництвом, розширенням, реконструкцією і технічним переоснащенням, або пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха та відновленню не підлягає, або виявлене в результаті інвентаризації як нестача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]