Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

14.Який порядок фінансування бюджетних організацій через органи Державне казначейство.

Під бюджетним фінансуванням розуміють безповоротне, безвідплатне виділення коштів з державного або місцевого бюджету в розпорядження керівників установ на витрати, передбачені бюджетом. Фінансування та оплата витрат провадяться органами Державного казначейства за наявності відомостей про територіальне розташування мережі установ, підприємств і організацій на відповідній території та на підставі затверджених кошторисів доходів і видатків. Кошторис бюджетної установи є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільовий напрямок і щоквартальний розподіл її коштів.

Бюджетні установи одержують фінансування з державного або місцевих бюджетів. Незалежно від джерел покриття видатків бюджетних установ фінансування здійснюється на підставі таких принципів:- плановості;- цільового спрямування коштів;- безповоротності та безвідплатності;- ефективного використання коштів;- оптимального поєднання власних, кредитних і бюджетних джерел;- додержання режиму економії та постійного контролю за їхнім використанням.

Головними розпорядниками коштів є Міністри та керівники відповідних органів виконавчої влади. Бюджетні асигнування поділяються на дві частини: перше - для перерахування нижчестоячими розпорядниками коштів, і друга - для утримання апарату управління та покриття видатків на централізовані заходи.

Головне управління Державного казначейства отримує від Міністерства фінансів затверджений розподіл доходів і видатків державного бюджету після прийняття та опублікування у пресі Закону про Державний бюджет на бюджетний рік. Верховна Рада України приймає Закон про Державний бюджет на бюджетний рік.Міністерство фінансів у двотижневий строк після опублікування прийнятого Закону передає затверджений розподіл доходів і видатків Державного бюджету Головному управлінню Державного казначейства. Головні розпорядники коштів здійснюють у місячний строк розподіл доходів і видатків Державного бюджету підвідомчим установам розпорядників коштів другого рівня.Розпорядники коштів другого ступеню здійснюють розподіл доходів і видатків підвідомчим установам розпорядників коштів третього рівня.

Розпорядники коштів третього рівня складають кошториси доходів і видатків в межах затверджених бюджетних асигнувань.

Довідки про зміни кошторису видатків видаються Міністерством фінансів Головному управлінню Державного казначейства.

Головне управління казначейства вносить зміни до розподілу видатків Державного бюджету установами та організаціями за відомчими підпорядкуваннями. Операційно-контрольне управління бухгалтерського обліку і звітності Державного казначейства перераховує кошти за призначенням територіальним управлінням Державного казначейства і розпорядникам коштів.

При фінансуванні РК через територіальні органи ДКУ всі поточні рахунки бюджетних установ в уповноважених банках закриваються, а в органах ДКУ їм відкриваються реєстраційні рахунки відповідно до інструкції .

- копію довідки про внесення установи до Єдиного дер­жавного реєстру підприємств і організацій України (ЄДРГІОУ) із зазначенням ідентифікаційного коду; - копію документа, що засвідчує взяття клієнта на податковий облік; - копію документа про реєстрацію клієнта в органі Пенсійного фонду України;

- копії страхових свідоцтв про реєстрацію клієнта у фондах соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності;— затверджений кошторис доходів і видатків з поквартальним розподілом;— картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпоряджатися рахунком і підписувати платіжні та інші розрахункові документи, а також відбитком печатки. Відкриттю реєстраційних рахунків передує укладання договорів між органом ДКУ та розпорядником коштів на відкриття та обслуговування

Реєстраційні рахунки відкриваються у розрізі розділів бюджетної класифікації на один бюджетний рік і щорічно поновлюються. Відкриття реєстраційного рахунка стає здійсненим фактом після письмового

Оплата видатків розпорядників бюджетних коштів здійснюється органами ДКУ з реєстраційних рахунків шляхом проведення платежів з цих рахунків лише за наявності в обліку органів ДКУ їх зобов'язань та залишків коштів на рахунках РК.

Підставою для оплати видатків є платіжні доручення РК та документи, що підтверджують цільове використання коштів (рахунки, рахунки-фактури, накладні, товарно-транспортні накладні, трудові угоди, договори на виконання робіт, акти виконаних робіт, тендерна документація, акцепти тендерних пропозицій, контракти, договори про закупівлю тощо).

Форми виписок з реєстраційних рахунків можуть бути різними залежно від застосовуваних технічних засобів, але загальними для них є такі реквізити: - дата операції; - номер документа, що є підставою для здійснення операції; - номер кореспондуючого рахунка;- вид операції;- символ статистичної звітності банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]