Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

2. Організація обліково-операційної роботи в банку

Базою бухгалтерського обліку в установах банків є обліково-операційна робота.

Сукупність процесів оформлення і здійснення розрахунково-грошових операцій, їх обліку і контролю протягом операційного дня та після його закінчення становить обліково-операційну роботу банку.

Організація обліково-операційної роботи повинна забезпечити:дотримання принципів бухгалтерського обліку; єдину методологічну основу обліку;взаємозв'язок даних синтетичного та аналітичного обліку; хронологічне й систематичне відображення всіх операцій банку в регістрах бухгалтерського обліку на підставі первинних документів;накопичення й систематизацію даних обліку в розрізі показників, необхідних для управління банком, а також складання звітності.

Працівників установи банку, які здійснюють оформлення і контроль грошово-розрахункових документів та забезпечують відображення операцій за рахунками бухгалтерського обліку, прийнято називати обліково-операційним апаратом банку.

Структура обліково-операційного апарату визначається банком самостійно.

Банк самостійно визначає права працівників на підписування документів, затверджує правила документообігу, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

У процесі здійснення обліково-операційної роботи необхідно дотримуватися таких вимог:усі розрахункові, касові та інші документи, що надійшли в операційний час, відображають у бухгалтерському обліку того ж дня. Документи, що надійшли після операційного часу, підлягають записам за рахунками клієнтів наступним днем. Це має бути передбачено угодами на обслуговування клієнтів;приймання і контроль документів, обслуговування клієнтів, введення інформації в персональний комп'ютер, а також перевірка вихідних форм, формування архівних папок документів здійснюють протягом операційного дня безпосередньо відповідальні виконавці;клієнт, виходячи зі своїх технічних можливостей, може подавати до банку розрахункові документи як у паперовій формі, так і у вигляді електронних розрахункових документі у поза операційний час документи можна здавати до банку відповідальному виконавцеві або через спеціальні пристрої, звідки документи виймають принаймні раз на годину.;оплату всіх розрахунково-грошових документів з поточних рахунків клієнтів проводять лише в межах коштів, наявних на цих рахунках, або якщо договором між банком та платником передбачено їх приймання та виконання в разі відсутності або недостатності коштів на вказаних рахунках;документи, підготовлені для передання системою електронних платежів, формують у порядку їх надходження. Передання інформації, що міститься в документах, системою електронних платежів здійснюють рівномірно протягом усього операційного дня.

3.Банківська документація. Документообіг за банківськими операціями.

Банківський документ - письмове розпорядження господарської організації чи банку, що містить необхідну і достатню інформацію для здійснення банківських операцій, підтверджує їх законність і служить основою для відображення операцій у бухгалтерському обліку.

Банківські документи класифікують за такими ознаками:

За місцем складання: внутрішні (оформлені в банку);зовнішні (одержані від клієнтів та інших установ банку). За призначенням:розпорядчі (містять дозвіл на виконання операцій);виконавчі.

Зазмістом:грошові;меморіальні;позабалансові та інші. За обсягом: прості;зведені.

Обов'язковими реквізитами банківських документів є: -назва документа;-номер та дата складання документа;-назва підприємства, від імені якого складено документ;-назва одержувача коштів;-зміст операції;-сума операції (цифрами та прописом); -номери рахунків за дебетом і кредитом;-назви банків (одержувача та платника коштів), їхні номери за МФО;-підписи осіб, відповідальних за здійснення операцій та відтиск печатки юридичної особи.

Документообіг за банківськими операціями - це послідовне переміщення грошово-розрахункових документів від моменту їх виписування або надходження ззовні до завершення операції за робочий день і передавання у поточний архів.

Документообіг за банківськими операціями проходить послідовні

стадії.На першій стадії перевіряють форму і сутність документів, що надійшли, а також оцінюють можливість здійснення операцій залежно від стану рахунків.На другій стадії на основі документів операції відображають у бухгалтерських регістрах, і їх підписують відповідальні виконавці, а в необхідних випадках - контролюючі працівники.На третій - документи групують і брошурують у папки для здання в поточний архів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]