Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

3.Обмінний курс у довготермінова новому періоді.

При довготерміновій рівновазі обмінний курс повинен узгоджуватися з одного боку з монетарною рівновагою, а з іншого – обмінною перевагою. Це зображено на рисунку 20.1.Якщо помножити рівняння 20.2. на обмінний курс () і поділити на рівняння 20.1, то за допомогою підстановки рівня 20.3 отримаємо рівняння:

(20.4)

Ліва частина рівняння 20.4 описує добуток обмінного курсу і відносної грошової маси / ; права частина виражена через відносний попит на гроші та відносну ціну обмінної рівноваги, є незмінною, оскільки реальний попит на гроші та відносна ціна у довгостроковій рівновазі незмінні. Звідси добуток і * , повинен бути теж сталим (площа ORMG на рисунку 20.1).

Монетарна рівновага на Батьківщині й у Закордоні при відносній пропозиції грошей OG і певному обмінному курсі OR задана в точці М.

Згідно з рівнянням 20.3 обмінний курс повинен виконувати також іншу умову. Реальний обмінний курс встановлюється через обмінну рівновагу. Зв'язок між обмінним курсом і Р/Р’ є прямою з кутом нахилу tg a = . Якщо обмінний курс і номінальні ціни переміщуються по цій прямій, то існує паритет купівельної спроможності, тобто довготермінова товарно-господарська рівновага повинна лежати на радіусі-векторів ОК що показано на рисунку 20.1б.

Приріст грошової маси у Закордоні при цій довготерміновій рівновазі означає, що рівень цін у Закордоні зростає, встановлюється нова монетарна рівновага в точці М і знижується обмінний курс; валюта Батьківщини девальвуватиме. Довготермінова рівновага переміщується з точки L в точку L’ на рисунку 20.1б; на рисунку 20.1а крива відносної пропозиції грошей пересувається вправо.

Нова монетарна рівновага в точці M’ пов’язана з девальвацією іноземної валюти.

Отже, при аналізі довготермінового періоду номінальна експансія грошової маси буде фактично знову ліквідована внаслідок зростання рівня цін. На рисунку 13.6 крива пропозиція грошей знову переміщується вгору,реальна грошова маса внаслідок зростання рівня цін скорочується (переміщуючись із точки N’ в точку M’).

Рисунок 20.1.

Монетарна і реальна господарська рівновага.

Монетарна рівновага для Батьківщини і Закордону існує в точці М при відносній пропозиції грошей OG ( / ) і певному обмінному курсі OR(UAH/$). Зв'язок між обмінним курсом та відносною ціною Р/P’ відображено як tg a = . Радіус - вектор ОК характеризує довготермінову товарно-господарську рівновагу. За умов існування паритету купівельної спроможності обмінний курс і номінальні ціни переміщуються по прямій ОК.

При збільшенні грошової маси в закордоні ) у довготерміновому періоді рівень цін (P’) зростає, а обмінний курс долара (UAH/$) спадає, встановлюється нова монетарна рівновага в точці M’. Валюта Батьківщини (UAH) ревальвуватиме, а іноземна ($)– девальвуватиме. Крива відносної пропозиції грошей (/) пересувається вправо, точка L(точка довготермінової рівноваги) на прямій ОК переміщується в точку L’. У довготерміновому періоді номінальна експансія грошової маси буде ліквідована внаслідок зростання цін.