Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Монетарна рівновага при гнучкому валютному курсі

До цього між Батьківщиною та Закордоном ми розглядали сталий валютний курс, або єдину валюту. Надалі згадані передумови зникають. Тепер Батьківщина та Закордон мають власну валюту, отже, номінальні грошові маси (, ) визначені відповідно у національних валютах і валютний курс визначається як w (UAH/$). Надалі припускаємо повну спеціалізацію Батьківщини на товарі 1 і Закордону – на товарі 2.

Відносну ціну визначаємо як

, (16.6)

з вимірами:

.

Якщо помножити обидві сторони рівняння 16.2 на валютний курс w, то отримаємо

. (16.7)

Рівняння 16.1 і 16.7 описують монетарну рівновагу при гнучкому валютному курсі, тобто рівняння 16.7 замінює рівняння 16.2, якщо взяти до уваги дві валюти.

Розділивши рівняння 16.7 на 16,1, отримаємо:

. (16.8)

Рівняння 16.8 описує монетарну рівновагу між Батьківщиною і Закордоном з врахуванням валютного курсу. При заданій відносній ціні p, заданому доході в даній країні і у Закордоні й заданій грошовій масі є лише єдине значення валютного курсу w, за якого існує рівновага на грошовому ринку Батьківщини та Закордону. Добуток валютного курсу та відносних грошових мас – величина стала.

На рис.16.2 монетарна рівновага зображена з урахуванням двох валют. На горизонтальній осі пропозицію грошей двох країн відображено як їх співвідношення. Відрізок OG характеризує відносну грошову масу між Закордоном і Батьківщиною (); вертикаль GH показує функцію пропозиції грошей. Площа під кривою FM зображує попит на гроші відповідно до рівняння 16.8; монетарна рівновага перебуває у точці М (перетин двох кривих).

Якщо грошові маси Батьківщини та Закордону задані через OG, то рівновага в точці М може існувати лише тоді, коли встановиться валютний курс OR.

Рисунок 16.2.

Монетарна рівновага і валютний курс.

Відрізок OG- відносна грошова маса Закордону і Батьківщини , вертикаль GH – пропозиція грошей, крива FM – попит на гроші. У точці М існує міжнародна монетарна рівновага при w=OR. У точці Н є нерівноважний стан при w=OR′. Пропозиція грошей Закордону перевищує попит на них (OG>OG′), існує надлишкова пропозиція валюти G′G (G′G=OG-OG′). Цю ситуацію можна усунути двома шляхами: зафіксувати валютний курс на рівні w=OR′, зменшити відносну грошову масу до OG′, тоді рівновага встановиться в точці F, або задати певну величину відносної грошової маси OG при ревальвації національної валюти до w= OR, і тоді рівновага існуватиме в точці М. Комбінації двох пристосувань до нової рівноваги – між точками F i M.

Нехай валютний курс буде OR′, а відносна пропозиція грошей – OG. У даному випадку це стан нерівноваги. Попит Закордону на гроші (OG′)є порівняно до пропозиції (OG) замалим, тобто точка Н характеризує нерівноважний стан. У точці Н існує надлишкова пропозиція грошей Закордону. Точку Н можна, однак, інтерпретувати як занижену вартість валюти Батьківщини. Якщо б замість валютного курсу OR′ панував курс OR, то рівновага реалізувалася б у точці М.

Згідно з цим аналізом нерівноважний стан у точці Н може бути усунений двома шляхами. Якщо зафіксувати валютний курс на OR′, то рівновага може встановиться у точці F, причому відносна грошова маса зменшиться, тобто грошова маса у Закордоні стане меншою (чи збільшиться на Батьківщині). Якщо ж, навпаки, задано відносну грошову масу OG, то рівновага встановиться через збільшення вартості місцевої валюти на OR. Врешті-решт можуть виникнути комбінації двох пристосувань. Результатом таких процесів буде нова монетарна рівновага на функцію попиту, якщо перебуватиме між точками F i M.