Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Відображення рівноваги.

На рисунку Д.20.1 одночасно представлена рівновага на трьох ринках, зважаючи на змінні величини процента і обмінний курс. Слід зазначити, що за законом Вальраса якщо встановлюється рівновага на двох фінансових ринках, то третій фінансовий ринок також буде у рівновазі. Рівноважна система Д.20.1 — Д20.4, в якій одне рівняння є зайвим, містить екзогенні величини В,i‘,F та ендогенні змінні і,, V. При ньому V є ендогенним тому, що через зміну обмінного курсу зміна капіталу може відбуватися внаслідок переоцінки.

Рівновага на грошовому ринку. Точка Т- не точка рівноваги на грошовому ринку. Якщо зростає обмінний курс ,то це означає, що вітчизняна валюта девальвує, тобто визначена в іноземній валюті вартість титулів власності в UAH(F) зростає. Попит на гроші підвищупься. Рівноважний процент, шо забезпечує рівновагу на грошовому ринку при заданій вітчизняній грошовій масі, повинен зрости у результаті збільшеного попиту на гроші, щоб привести поти на гроші до рівноваги. Як наслідок, крива ММ, що характеризує грошову рівновагу. повинна мати додатне зростання.

Рівновага на вітчизняному ринку цінних паперів. Точка X - це точка рівноваги на вітчизняному ринку цінних паперів. Якщо підвищується обмінний курс, то це призводить до вищої оцінки титулів власності в UAH(F) Батьківщини. Разом з цим, підвищується попит на вітчизняні позики (В), тому їх курс також зростає, в той час як процент спадає. З цього випливає, що крива ВВ повинна мати від'ємне зростання.

  1. Рівновага на ринку іноземних цінних паперів.

Розглянемо рівновагу на ринку іноземних цінних паперів. Що відбувається, коли обмінний курс підвищується? Тоді збільшується капітал (оскільки F підвищується) і зростає попит на F (ефект капіталу). Проте девальвація вітчизняної валюти стає стимулом для продажу іноземних цінних паперів (ефект цін). Припустимо, що ефект цін компенсує ефект капіталу, тоді зростання обмінного курсу призводить до зменшення попиту на іноземні цінні папери. Тому процент Батьківщини повинен зменшитися, щоб повернути привабливість іноземним цінним паперам і знову привести ринок іноземних цінних паперів F у рівновагу. З цього випливає від'ємне зростання F F -кривої.

Зростання кривої F F є меншим, ніж зростання кривої ВВ, оскільки для заданого приросту процентної ставки виникнення рівноваги на ринку іноземних цінних паперів F обмінний курс повинен не так різко спадати, як це необхідно для встановлення рівноваги на ринку вітчизняних цінних паперів В.

Рисунок Д.20.1.

Монетарна рівновага і портфельна рівновага.

Рівновазі на вітчизняному грошовому ринку відповідає крива ММ, на вітчизняному фінансовому ринку - крива ВВ, іноземному - крива FF. Зміну рівноваги на ринках розглядають залежно від зміни обмінного курсу та процентної ставки і. Рівновага на вітчизняному грошовому ринку позначена точкою Т. Якщо вітчизняна валюта девальвує, зростає ω (UAH/$), то відповідно збільшується вартість іноземних цінних паперів (ωF) у гривнях. Попит на гроші зростає (N > М), порушується рівновага внаслідок цього збільшується процент, який при заданій грошовій масі зменшує попит на гроші, і знову встановлюється рівновага. Крива ММ має додатний нахил. Рівновага на ринках вітчизняних цінних паперів позначена точкою X. Девальвація гривні призводить до вищої оцінки вітчизняних цінних паперів. Підвищується попит на позики (В), ціна вітчизняних цінних паперів збільшується, а процент і спадає. Крива ВВ має від'ємний нахил. Рівновага встановлюється на ринках іноземних цінних паперів. При девальвації гривні ω(UAH <$) зростає процентна ставка і, відповідно збільшується капітал V (V= М+ В+ωF). Зростає попит на іноземні папери (F) - ефект капіталу - й одночасно виникає ефект ціни - стимул продавати ціни, папери. Якщо ефект ціни більший від ефекту капіталу, то для підвищення попиту на іноземні папери необхідно знизити процент. На ринку іноземних цінних паперів знову встановлюється рівновага. Крива FF має від'ємний нахил. Загальна рівновага на трьох ринках встановиться в точці S. У точці R порушена рівновага на ринку вітчизняних цінних паперів (В), якщо ω - заданий, то для досягнення рівноваги процент і - занизький, курс облігацій - зависокий (пропозиція більша від попиту). Курс облігацій К= (дивіденд/позичковий процент) х 100. Надлишок пропозиції призводить до зниження курсу і відповідно до зростання процентної ставки (переміщення вправо). Якщо розглядати порушення рівноваги в точці R при заданому і, то для рівноважного стану ω(UAH/$) – зависокий. Збільшується продаж іноземних цінних паперів, відповідно пропозиція валюти Зростає, а вітчизняна валюта ревальвує.