Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

2. Основи макроекономічної моделі для відкритої економіки

1. Рівновага на ринку товарів. Рівновага на ринку товарів існує тоді, коли реальний попит дорівнює реальному результатові господарської діяльності (пропозиції) У. Реальний попит складається з реального споживчого попиту С, реального попиту на інвестиції І і реального сальдо торговельного балансу, балансу послуг і некомерційних платежів X -Im, тобто:

Y=C+I+X – Im + G

або

S(Y) + Im(Y,w,Р*/Р) = G + I(і) + Х(w,Р*/Р). (22.1)

Рівняння 22.1 визначає рівновагу на ринку товарів з точки зору витрат, але це рівняння також можна записати по-іншому. Країна виробляє товар У, який використовують для внутрішнього споживання () інвестицій (Ih) та експортують. Звідси:

Y=Ch + Ih + Х

Усе споживання з внутрішного споживання () і реального споживання іноземних товарів:

– кількість споживання імпортний товарів; – це вартість імпорту в цінах Закордону; – вартість імпорту в даній країні; ділення на показує реалуну вартість імпорту тавару. Анологічним є рівняння для загального попиту та пропозиції :

Якщо підставити обидва рівняння в У – рівняння, то отримаємо:

Оскільки результати вартасті імпорту визначаються як:

то звідси випливає рівняння 22.1

2. Рівновога на грошовому ринку. Реальний грошовий попит на гроші L залежить від національного доходу (НД) і процентної ставки.

L = L(Y,i) з Ly >0, Li <0.

Номінальна грошова пропозиція економіки складається з грошової пропозиції попереднього періоду () і зміни грошової пропозиції, що має два компоненти: внутрішня зміна резерву в національній валюті (d) , який контролює Націонольний банк і зміна зезерву іноземний валют виражених у національній валюті (). Якщо позначимо d, dM, . Як реальні величини, то рівновага на грошовому ринку існує тоді, коли реальний попит на гроші дорівнює реальній пропозиції грошей.

L(Y,i)= + dM + (22.2)

Зміна грошової маси за межами крахни впливає з сальдо платіжного балансу

=γ • Z,

де γ (з 0 ≤ γ ≤ 1) – параметр нейтралізації. Якщо не існує політика нейтралізації, то γ =1; грошова маса, яка підлягає впливу ззовні, змінюється відповідно до сальдо платіжного балансу Z. Якщо змінюється нейтралізація, то γ =0. Сальдо платіжного балансу не має ніякого впливу на грошову масу. Якщо існує надлишок платіжного балансу(Z>0), то це означає, що емісійний банк продає цінні папери на відкритому ринку, щоб позбутися ліквідності. При дефіциті платіжного балансу (Z<0) емісійний банк купує цінні папери для того, щоб компенсувати викликане платіжним балансом зменшення грошової маси.

Оскільки при гнучкомузмінному курсі не виникає сальдо платіжного балансу, то питання про політику нейтралізації має значення лише при фіксованому курсі.

3. Сальдо платіжного балансу. Сальдо платіжного балансу Z визначається як сальдо торгового балансу, балансу послу і некомерційних платежів плюс чистий імпорт капіталу (і), який при заданій процентній ставці у Закордоні залежить від процента даної країни з і >0.

4.Привхідний аналіз, в якому містяться додаткові величини. Якщо припустити задану рівновагу у кейнсіанській системі, то ми можимо аналізувати, як ця рівновага реагує на реально – економічні показники.При пояснені економічної політики можна використовувати як ситуаційний та к привхідний аналіз. При ситуаційному аналізі постановка цієї задачі звучить так: як змінюються такі важливі величини як зайнятість чи сальдо платіжного балансу, сальдо балансу поточних операцій без втручання економічної політики (наприклад: автономне зменшення експорту закордону). При привхідному аналізі досліджується вплив фіскальної та грошової політики на розподіл доходів та рівень зайнятості.

Далі ми будемо досліджувати, як реагуватиме визначена у рівняннях 22.1 і 22.2 внутрішня рівновага і ситуація, пов'язана з платіжним балансом, коли параметрично змінюється одна з таких змінних, як: експорт, грошова маса, державні видатки і обмінний курс.