Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Спеціалізоване виробництво

У моделі Гекшера-Оліна обговорена, як правило, ситуація, коли країни не спеціалізуються у повній мірі на випуску якоїсь однієї продукції. Якщо розглядають країну, котра має у розпорядженні технології для виробництва різних товарів, то можна застосовувати одиничні ізокванти, як на рисунку 7.4. Спосіб виробництва І є трудомістким, спосіб виробництва 4 є капіталомістким. Вектор к показує озброєність секторів виробництва факторами. Якщо значення к невелике, то сектор трудомісткий.

Для спрощення беруть малу країну з даними товарними цінами. Якщо виробництво здійснюють тільки в секторі 1 (k1 =), то це відображається на ізокванті 1 точкою R із впорядкованим (не нанесеним на рисунок) зв'язком «заробітна плата - процент» (повна спеціалізація). Оскільки озброєність факторами задана, то визначеним є при повній спеціалізації зв'язок «заробітна плата - процент». При акумуляції капіталу зростає відношення «заробітна плата-процент», і виробництво переходить з точки R у точку S. Якщо у достатній мірі зріс зв'язок «заробітна плата-процент» (точка S), то вигідним є також виробництво товару 2 (точка Т). Між точками S і Т країна не спеціалізується у повній мірі на виробництві якоїсь однієї продукції. В даному випадку озброєність факторами вже не визначає зв'язок «заробітна плата-процент» при даних товарних цінах. Як і в моделі Гекшера - Оліна, співвідношення «заробітна плата-процент» базується на існуючому зв'язку товарних цін.

Рисунок 7.4.

Спеціалізована продукція при акумуляції капіталу.

1, 2, 3, 4 - виробничі ізокванти, при способі виробництва 1 продукують трудомісткий товар, а при способі виробництва 4 - капіталомісткий товар. У точці R () країна спеціалізується лише на виробництві товару 1, але процес акумуляції капіталу призводить до зростання І/r(r), і виробництво переходить з точки R у точку S, а згодом починається виробництво товару 2 (точка T). На відрізку ST нема спеціалізації ні на товарі 1, ні на 2, проте в точці T знову спостерігається процес повної спеціалізації на товарі 2. Отже, в міру зростання акумуляції капіталу відбувається перехід від спеціалізованого до неспеціалізованого виробництва і навпаки.

При подальшій акумуляції капіталу в країні може виникнути ситуація, за якої зростаючий капітал при існуючому зв'язку цін на фактори виробництва в точці Г буде не завантажений. Тоді реальний процент буде зменшуватися, зв'язок «заробітна плата-процент» зростатиме. Країна спеціалізується повністю на виробництві товару 2; при подальшій акумуляції капіталу вона виробляє товари 2 і 3. Отже, країна при акумуляції капіталу здійснює процес інтенсифікації капіталу і переходить від спеціалізованого виробництва до неспеціалізованого.

  1. Ризики

У міжнародній торгівлі велику роль відіграють ризики, зокрема, як для окремих «гравців», так і для країни. Для експортерів ризики можна визначити через виробничу функцію. Вони пов'язані з можливістю купувати фактори виробництва та цінами на них. з попитом на експортні товари та тортовою політикою у Закордоні, а також зі зміною обмінного курсу. Для імпортерів і виробників товарів-субститутів імпорту істотними є ризики, пов'язані з обмінним курсом. При прямих інвестиціях існує ризик експропріації.