Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Реальні інвестиції.

Не лише міжнародна торгівля зумовлює необхідність захисту від валютних

ризиків. Прямі інвестиції також вимагають захисту на випадок, коли виручка від експорту прямих інвестицій (наприклад у Бразилію) надходить у валюті, з допомогою якої не можна фінансувати інвестиції.

  1. Спекулянти.

Спекулянта готові брати на себе ризик, отже, діяти згідно з відкритим процентним паритетом. Спекулянт очікує на касовий курс в майбутньому; він порівнює заданий своп-курс з очікуваною курсовою зміною:

- очікуваний касовий курс в періоді t.

Якщо очікувана спекулянтом зміна обмінного курсу (OF на рисунку 20.9) дорівнює курсу своп, то спекулянт не буде активним на терміновому ринку. Якщо є (OF’) є більшим, ніж (OF’)- то ф'ючерсний ринок очікує більшу девальвацію UAH, ніж спекулянт. Іншими словами: спекулянт очікує більшої девальвації долара. Він продає лазар на термін t і пізніше запасається дешевшим доларом на касовому ринку (якщо його очікування виявляться правильними).

Рисунок 20.8

Рівновага на валютному ринку термінових угод

Загальний попит на долар для термінових угод відповідає агрегованому попитові, який складається з попиту на долар для захисту торговельних операцій і захисту руху капіталу виходячи з процентного арбітражу, рівновага на валютному ринку встановлюється, коли i-i’ = ) і своп-курс = OF. Рух капіталу не відбувається. Якщо і – і’ < то рендита у Закордон (R’=i’+ ) вища, ніж на Батьківщині. Капітал експортуватимуть за кордон, виникає попит на долар Якщо І—І’ > , то рендита у Закордоні буде меншою ніж на Батьківщині. Капітал імпортують на Батьківщину, виникає пропозиція валюти. Попит на долар має від'ємний нахил, пропозиція – додатний. Попит на терміновий долар для захисту торговельних операцій також має від’ємний нахил. Рівновага на валютному ринку відповідає точці T, коли сукупний попит на долар дорівнює його пропозиції.

І, навпаки, якщо своп-курс (OF’) менший, ніж очікуваний спекулянтами (спекулянт очікує девальвацію української гривні щодо термінового курсу, тобто ревальвацію долара). Він купує долар (дешевше) на термін і згодом вигідно продає його на касовому ринку. Крива пропозиції SS на терміновий долар є результатом очікувань спекулянтів. Поведінка спекулянтів на валютному ринку термінових угод поряд з очікуваннями буде визначатись їх ставленням до ризику.

Рисунок 20.9

Валютний ринок термінових угод і спекуляція

Спекулянти очікують отримати прибуток за рахунок прийняття на себе валютного ризику Крива SS- пропозиція на терміновий долар на основі очікувань спекулянтів, що очікувана зміна валютного курсу спекулянтом дорівнює своп-курсу то спекулянт не проявляс ділової активності. При > (ОF' > ОF) девальвація гривні або ревальвація долара на ф'ючерсному рийку більша, ніж очікує спекулянт тоді йому вигідно продати долар на термін t, а потім купити дешевше долар на касовому ринку: при < |(ОF'<ОF) спекулянт очікує на більшу ревальвацію долара або девальвацію гривні. Він може отримати прибуток за рахунок того, що купить дешевше долар на термін, а потім дорожче продасть його на касовому ринку.