Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

2. Відносини обміну та консистенція планів

Відносини обміну на ринках повинні встановлюватися так, щоб бажання обміну обох країн співпадали. Але це не відбувається за будь-яких відносин обміну, бо обидві країни (тобто господарські суб’єкти цих країн) планують автономно ті обсяги товарів на експорт, які вони хочуть обміняти на імпортні товари. Оскільки ці плани розробляють незалежно один від одного, виникає проблема, чи обсяги товарів, що їх пропонують країни для обміну, та ті, на які існує попит, при заданих відносинах обміну є консистентними, тобто чи готова країна І віддати точно такий обсяг товарів для обміну, який країна II прагне придбати. Отже, для визначення відносин обміну необхідні знання умов консистенції.

2.1. Умови консистенції

Батьківщина пропонуватиме Закордону товар і для обміну, якщо вироблена кількість товару і перевищить її внутрішній попит на цей товар. У протилежному випадку, якщо власний попит є більшим за внутрішній обсяг виробництва, Батьківщина матиме попит на товар і з-за кордону.

Різниця між внутрішнім попитом та внутрішнім обсягом виробництва є надлишковим попитом, або обсягом для обміну. Позначивши обсяг виробництва як Qi та власний попит як Сi (інвестиції в даному аналізі не беруть до уваги), матимемо формулу для визначення надлишкового попиту (обсягу для обміну):

Ei = Ci Qi (1)

Якщо Еi = Сi - Qi > 0, то власний попит більший за внутрішні обсяги виробництва. Еi тоді визначає обсяг обміну, на який є попит. Надлишковий попит - позитивний. Країна має намір імпортувати цей товар. Коли Ei = Сi - Qi < 0, внутрішній (власний) попит менший за власний обсяг випуску. Еi тоді визначає обсяг, запропонований для обміну. Надлишковий попит є від'ємним. Країна має намір експортувати товар.

1. Рівновага на товарних ринках. Плани обміну обох країн не є консистентними, якщо країна І пропонує інший обсяг товарів і, ніж той, що хоче придбати країна II. Як результат, плани обміну обох країн консистентні, коли для товару і надлишковий попит (скажімо, обсяг, запропонований для обміну) на Батьківщині відповідає надлишковому попитові Закордону (наприклад, обсягу, що користується попитом), тобто

Еi+ Еi* = 0 для і = 1, 2. (2)

Ця умова стосується рівноваги на обох товарних ринках, отже, і світової ринкової рівноваги. Якщо позначити світовий надлишковий попит на товар і як Eiw, то цю рівновагу можна визначити через те, що світовий надлишковий попит дорівнюватиме 0, тобто

Eiw = Еi + Еi* = 0.

2. Обмеження бюджету. Обмеження бюджету вимагає, щоб вартість тих обсягів товару країни, на які є попит (соціальний продукт з точки зору використання), відповідала національному доходові (соціальний продукт з точки зору створення). Факторний дохід є ідентичним вартості вироблених обсягів товарів. Для країни І маємо рівняння:

p1С1 + р2С2 = р1Q1 + р2Q2

або

p1ІQ1) +p2(C2-Q2) = p1Е 1 + р2Е2 = 0. (3)

3. Вирівнювання платіжного балансу. Обмеження бюджету передбачає, що баланс вирівняний. Сальдо торгового балансу ZH у вітчизняній валюті визначають як різницю між вартістю експорту UAH) та вартістю імпорту (ImUAH) або

ZH = XUAH ImUAH = - [p1E1 + p2E2.]. (4)

Не складно помітити, що права сторона рівняння відображає різницю між вартістю експорту та вартістю імпорту в вітчизняній валюті:

(1) Нехай Батьківщина експортує товар 1, а товар 2 - імпортує. Тоді

Е1 < 0 та – р1E1 = ХUAH > 0,

а також

E2>0 та – р2E2 = - ImUAH < 0.

(2) Нехай Батьківщина експортує товар 2 та імпортує товар 1. Тоді

Е1 > 0 та – р1E1 = - ImUAH < 0,

а E2< 0 та – p2Е2 = XUAH > 0.

Порівнюючи сальдо торгового балансу з рівняння 4 та обмеження бюджету з рівняння 3, бачимо, що обмеження бюджету передбачає вирівняний торговий баланс. Умову вирівнювання торгового балансу можна розуміти як конкретизацію обмеження бюджету. Відповідно до обмеження бюджету Закордону виходить, що його торговий баланс також має бути вирівняний.