Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

2Д. Відносини між цілями стабільності рівня цін і вирівнювання платіжного балансу

  1. Відносини між цілями. Під відносинами між цілями в подальшому будемо розуміти взаємозалежність у досягненні цілей економічної політики. Гармонія цілей існує тоді, коли досягнення однієї цілі завдяки економіко-політичним заходам веде до досягнення іншої цілі. Конфлікт між цілями існує тоді, коли певний захід сприяє досягненню однієї цілі й перешкоджає досягненню іншої. Нейтральність цілей маємо тоді, коли певний захід забезпечує досягнення однієї цілі, не впливаючи на виконання іншої.

  2. Детермінанти (визначники) відносин між цілями. З теорії економічної політики ми знаємо, що вид відносин між цілями залежить від:

  • економіко-політичної ситуації;

  • властивостей системи;

  • використаних інструментів.

  1. Стабільний обмінний курс. Якщо при стабільному обмінному курсі в початковому положенні існують інфляція та дефіцит балансу поточних операцій та розрахунків, то антиінфляційна політика спричиняє спад темпів інфляції та ліквідацію дефіциту балансу поточних операцій і розрахунків (IV квадрант на рис. Д.18.5). Існує гармонія між цілями вирівнювання балансу та стабілізації рівня цін. Гармонія між цілями існує також і в ситуації з надлишком балансу поточних операцій, розрахунків та дефляцією. Експансивна політика усуває надлишок та дефляцію (ІІ квадрант на рис. Д.18.5).

Якщо ж, навпаки, існують надлишок балансу та високі темпи інфляції, то антиінфляційна політика спричиняє подальшу активізацію балансу. Виникає конфлікт між цілями (І квадрант). При дефіциті балансу та дефляції експансивна політика підсилює цей дефіцит (конфлікт між цілями, ІІІ квадрант).

Твердження: відносини між економіко-політичними цілями залежать від заданого початкового положення.

  1. Гнучкий валютний курс. Якщо встановлено стабільний обмінний курс, то може виникнути конфлікт між цілями стабілізації рівня цін, вирівнювання балансу поточних операцій та розрахунків. Припустимо, що рівень цін зростає внаслідок імпорту інфляції, а баланс активізується. Якщо вжити заходів до зниження попиту, то темпи інфляції спадуть, а баланс активізується ще сильніше. Маємо конфлікт між цілями. Якщо ж лібералізувати обмінний курс, то баланс поточних операцій та розрахунків (при нормальній реакції на зміни курсів) вирівняється, а імпорт інфляції (при еластичному попиті на імпорт) послабиться. Перехід від стабільного курсу до змінного трансформує за даних умов конфлікт між цілями в їх гармонію.

Рисунок Д.18.5.

Відносини між цілями.

Твердження: Відносини між економіко-політичними цілями залежать від використаного інструменту.

  1. Властивості системи. Властивостями економічної системи можуть бути економічні умови (наприклад, задана наявність ресурсів), технології, спосіб дії, інституційні правила. У даному випадку йдеться про спосіб поведінки споживачів, які виявляють попит на товари. При попиті на імпорт, еластичному за ціною, лібералізація обмінного курсу веде як до вирівнювання балансу поточних операцій, так і до зникнення або послаблення імпортованої інфляції. Це означає, що у випадку імпорту інфляції існує гармонія між цілями внутрішньої стабільності (в розумінні усунення інфляції), врівноваження балансу поточних операцій і розрахунків. При нееластичному попиті на імпорт, навпаки, може виникнути конфлікт між цілями.

Твердження: Відносини між економіко-політичними цілями залежать від заданих властивостей економічної системи.