Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Імпорт інфляції при гнучкому валютному курсі

У попередньому аналізі валютний курс вважали незмінним. Напрошується думка, що стабільні курси – причина імпорту інфляції, а гнучкі валютні курси створюють перешкоду для імпорту інфляції. Давайте припустимо надалі, що обмінні курси є гнучкими. Баланс поточних операцій та розрахунків реагує на зміни валютного курсу нормально.

Оскільки в нашому аналізі платіжний баланс складається тільки з балансу поточних операцій та розрахунків і валютного балансу, то при нормальній реакції балансу поточних операцій та розрахунків гнучкі валютні курси вирівнюють валютний баланс. Припливу валюти та ефекту ліквідності нема. Але гнучкі валютні курси при нормальній реакції вирівнюють баланс поточних операцій та розрахунків. Унаслідок цього не може виникнути також ефекту доходу.

Постає запитання, чи достатньою мірою гнучкі валютні курси захищають країну від імпорту інфляції через міжнародний взаємозв’язок цін? Тут слід виділити два випадки.

Випадок А. Зростаючі ціни у Закордоні роблять експорт нашої країни конкурентоспроможнішими. Крива попиту на експорт пересувається вправо (рис. Д. 18.3а). За винятком обговореного особливого випадку , зростають як обсяг експорту, так і ціна експортного товару (інфляційний ефект). Вартість експорту нашої країни, тобто імпорту Закордону збільшується (рис. Д.18.3а). Приріст вартості експорту означає, що при даному курсі зростає пропозиція валюти Закордону. Крива пропозиції валюти пересувається вправо (рис. Д.18.3с). За даних умов приріст пропозиції валюти Закордоном може призвести до спаду w. Цей взаємозв’язок позначений на рисунку Д.18.3 стрілкою (1). При зростаючих цінах у Закордоні крива пропозиції експорту Закордоном ) зміщується вліво. Ціна імпортного товару на Батьківщині зросте. Якщо попит Батьківщини на імпорт еластичний за ціною, то вартість імпорту країни при цінах, що зростають у Закордоні, мусить впасти. Тоді крива попиту Батьківщини на іноземну валюту пересунеться вліво (стрілка 2). Також цей ефект призведе до спаду обмінного курсу w (рис. Д.18.3в). Якщо обмінний курс (w) знижується, то вітчизняна валюта ревальвує. Це означає, що вітчизняні товари для Закордону дорожчають. Крива попиту Закордону на експорт зсувається вниз (стрілка 3), ефект експортних цін усувається, щонайменше частково, завдяки гнучкому валютному курсу.

На ринку імпорту ревальвація спричинює приріст пропозиції імпорту, крива пропозиції імпорту Закордоном пересувається вниз (стрілка 4). Ціна на імпорт спадає, а початкове зростання цін (теж щонайменше частково) знову усувається.

У цьому випадку гнучкий валютний курс забезпечує (щонайменше часткову) перешкоду імпорту інфляції. Аналогічний результат отримуємо, коли , тобто якщо вартість імпорту не змінюється.

Рисунок Д.18.3.

Міжнародний взаємозв’язок цін при еластичному попиті на імпорт.

Випадок В. Якщо ж попит Батьківщини на імпорт нееластичний (наприклад, на сировину), то обсяг імпорту при інфляції у Закордоні незначно скорочується; ціна імпортного товару порівняно дуже підвищується. Вартість імпорту повинна також зрости. У результаті цього збільшується попит Батьківщини на іноземну валюту. Крива попиту на згадану валюту зсувається вправо. Якщо приріст вартості імпорту є досить великим, то може статися так, що підвищиться обмінний курс, тобто вітчизняна валюта девальвує. Але девальвація при нормальній реакції балансу поточних операцій і розрахунків на зміну валютного курсу означає, що крива попиту Закордону на експорт () пересунеться вверх і разом з тим зросте ціна на експортний товар. Крім цього, крива пропозиції імпорту Закордоном ( пересувається також вверх, тобто зростає і ціна імпортного товару. Інфляція в цьому випадку імпортується і при гнучких валютних курсах, ще більше підсилюючи зростання цін на батьківщині (рис.Д.18.4).

Твердження: При еластичному попиті на імпорт або при гнучкі валютні курси усувають або зменшують імпорт інфляції. Це стосується ефекту цін як на експорт, так і на імпорт. При незмінному попиті на імпорт гнучкі обмінні курси не забезпечують цього зовнішньоекономічного захисту. Вони можуть навіть підсилити імпорт інфляції.

Це твердження можна звести також до того, що уникнення імпорту інфляції за допомогою гнучких валютних курсів стає проблематичним, коли інфляцію імпортують на Батьківщину, в основному через ринок імпорту, тобто у формі інфляції витрат. Якщо ж, навпаки, при імпорті інфляції переважає інфляція попиту, тобто інфляцію в основному імпортують через ринок експорту, то гнучкі валютні курси можуть забезпечити зовнішньоекономічний захист.

Можна припустити, що для ФРН під час обох нафтових криз 1973/1974 та 1979/1980 років більшого значення набув ефект підвищення витрат через ринок імпорту. Якщо Батьківщина орієнтована на імпорт, то імпорту інфляції не можливо уникнути. Цей випадок відповідає погіршенню ситуації з платіжним балансом при стабільних курсах. Дефіцит платіжного балансу або «перевидатки» можна інтерпретувати як «межу зростання», наприклад, коли перманентний (постійний) дефіцит платіжного балансу внаслідок недостатньої кредитоздатності більше не дозволяє певній країні імпортувати важливі для процесу зростання товари (сировину). Гнучкі валютні курси при нормальній реакції можуть забезпечити досягнення мети врівноваження платіжного балансу, але межа зростання відображається в імпортованій інфляції. Надалі вона проявиться в погіршенні Terms of Trade (умов торгівлі) .

Рисунок Д. 18.4.

Міжнародний взаємозв’язок цін при нееластичному попиті на імпорт.