Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

Тема 22

ПОЛІТИКА СТАБІЛІЗАЦІЇ В КЕЙНСІАНСЬКІЙ МОДЕЛІ ТВЕРДИХ ЦІН ПРИ ФІКСОВАНОМУ ОБМІННОМУ КУРСІ

План

  1. Деякі альтернативні припущення.

  2. Основи макроекономічної моделі для відкритої економіки.

  3. Мультиплікатор експорту.

  4. Інвестиційний мультиплікатор з міжнародним зворотним впливом.

  5. Грошова політика.

  6. Фіскальна політика.

  7. Комбінація інструментів економічної політики.

  8. Зміни обмінного курсу.

1.Деякі альтернативні припущення

При попередньому аналізі ми виходими з двох товарів: експортного товару та імпортного товару. У макроекономічному додатку цієї теми ми, навпаки, розглянемо агреговану економіку лише з одним товаром. Нехай дана країна виробляє певний товар, споживає його та експортує, а також імпортує «подібний» товар, що може бути агрегований разом з товаром, яки випускають у цій країні. Для цього єдиного товару а економіці можна застосувати макроекономічні функції.

При розгляді теми слід врахувати істотні припущення.

Припущення:

  1. Мала країна. В економічній дійсності зміна рівня цін або процентних ставок на Батьківщині впливає на відповідні показники у Закордонні, розом з тим існує зворотній вплив на Батьківщину. Проте ми повинні спростити нашу модель і не брати до уваги - за винятком міжнародного інвестиційного мультиплікатора – міжнародни зворотну дію.Тому при розгляді тими будемо виходити з гіпотези про малу країну і розглядати зміни у Закордонні (рівень цін або процентну ставку), як такі, що не підлягають впливу даної країни.

  2. Фіксований обмінний курс. При фіксованому обмінному курсі може виникати сальдо платіжного балансу; гнучкий курс, навпаки, намагається – принаймі в моделі – вирівняти (збалансувати) платіжний баланс.

  3. Політика нейтралізації. При фіксованому курсі сальдо платіжного балансу впливає на грошову масу. Тому необхідно розрізняти, чи припускається нейтралізація цієї дії на грошову масу чи ні.

  4. Тимчасова рівновага. Присталома обміну курсі важливим є різниця між короткотерміновим та доаготерміновим аналізом. Припустимо, що грошова маса в даній країні збільшується, ціни зростають, експорт зменшується, тому баланс поточних операцій буде дефіцитним. Ця дефіцитна ситуація не маже довготерміново існувати. Тому дефіцит означає - у випадку відмови від політики нейтралізації – відплив валюти і разом з цим зменшення грошової маси. Цей процес може повторюватися кілька разів, тому існує ймоварність виникнення рівноваги балансу у довготерміновому періоді. Отже, недбхідно розрізняти тимчасову і довготермінову рівновагу.

  5. Тверді ціни на товари. Звичайна кейнсіанська модель припускає тверді ціни на товари і задану номінальну заробітну плату. Економічні проблеми необхідно вирішувати через зміну кількісних величин (коливання зайнятості), оскільки ціни не є гнучкими. Як альтернативу ми можемо розглянути модель, у якій ставка заробітної плати і ціни на товар є гнучкими.