Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Загальна рівновага.

Рівновага на всіх трьох ринках досягається в точці S. Оскільки агрегація трьох титулів власності: грошей, вітчизняних цінних паперів та іноземних пінних паперів - становить загальний капітал, то задана зміна процентної ставки й обмінного курсу, що встановлює рівновагу на двох ринках, повинна також спричинити рівновагу на третьому ринку. З цих міркувань у наявному випадку можна обмежитись аналізом лише двох ринків.

10.Обговорення стабільності.

Чи досягається точка рівноваги S (на рисунку Д.20.1), якщо у вихідному положенні задана будь-яка комбінація процента й обмінною курсу? В точці R для заданою обмінного курсу процентна ставка і є занизькою, щоб гарантувати рівновагу на ринку вітчизняних цінних паперів В. Пропозиція цінних паперів даної країни перевищує попит, а це означає, що у вихідному положенні курси облігацій є зависокими. Надлишок пропозиції цінних паперів даної країни спричиняє зниження курсу, зростає процент (переміщення вправо). З іншого боку, для заданого процента в точці R обмінний курс для рівноваги є зависоким. Власники іноземних цінних паперів бажають продати свої портфелі, вони пропонують валюту. Через пропозицію валюти обмінний курс спадає, таким чином вітчизняна валюта (UAH) ревальвує (переміщення вниз). З точки R система рухається в напрямку до точки S. Аналогічні міркування дають змогу визначити переміщення в напрямку до точки R' або також у двох інших, позначених на рисунку Д.20.1 площинах.

11.Критика.

Модель Бренсона є досить спрощеною, бо припускається, що для Батьківщини відносна пропозиція іноземних пінних паперів F незмінна у короткотерміновому періоді. Отже, перерозподіл портфеля обмежується не на обороті капіталу, а на попиті (чи на пропозиції) на валюту. Разом і ним. перерозподіл портфеля обмежується через його переоцінку.

12.Приріст грошової маси.

Якщо грошова маса в даній країні зростає, то економічні суб'єкти

Пристосовують свої портфелі, купу точи цінні папери Батьківщини та іноземні цінні папери. При постійній заданій пропозиції цих цінних паперів процент і повинен зменшуватись, а обмінний курс зростати. Цей взаємозв'язок показаний на рисунку Д.20.2. Зростаючий попит на позики зменшує процентну ставку, що призводить до рівноваги на ринку цінних паперів Батьківщині В при заданому обмінному курсі. Тому крива ВВ зміщується вліво. Так само підвищений попит на іноземні цінні папери спричиняє підвищення обмінного курсу, який при заданому проценті забезпечує рівновагу на ринку іноземних паперів F.

Крива F F переміщується вгору. Замість рівноваги в точці S встановлюється нова рівновага в точці S’. Отже, першопочаткова експансія грошової маси спричиняє зниження процента і девальвацію вітчизняної валюти.

13. Приріст вітчизняних цінних паперів країни.

Якщо портфель вітчизняних цінних паперів збільшується внаслідок того, що держава заборгувала приватним економічним суб'єктам, то приріст пропозиції облігацій призводить до зниження курсу і зростання процентної ставки. Хоча (як вторинний ефект) капітал зростає, оскільки економічні суб'єкти тримають більше облігацій, однак ефект пропозиції перевищує ефект попиту. На рисунку Д.20.3 крива ВВ переміщується вправо. Для заданою обмінного курсу не лише вища процентна ставка може привести до рівноваги на В-ринку.

Приріст капіталу приводить до зростання попиту на іноземні цінні папери F. При заданій процентній ставні лише вищий обмінний курс може встановити рівновагу на F-ринку. Крива FF зміщується вгору (рисунок Д.20.3). Вітчизняна валюта девальвує.

Рисунок Д.20.2.

Рівновага при монетарних порушеннях.

Рівновага на фінансових ринках: вітчизняні цінні папери позначені кривою ВВ, іноземні цінні папери - кривою FF, точка S - вихідна рівновага на двох ринках. При зростанні грошової маси на Батьківщині збільшується попит на вітчизняні та іноземні цінні папери. При збільшенні попиту на позики (В) Батьківщини зменшується процентна ставка і, що приводить до рівноваги на ринку вітчизняних паперів (крива ВВ зміщується вліво). Збільшення попиту на іноземні облігації (F) спричиняє підвищення ω(UAH/$) і при заданому проценті і забезпечує рівновагу на ринку іноземних паперів F(крива переміщується вверх). Нова рівновага досягається в точці S при вищому обмінному курсі (девальвації національної валюти) та нижчому проценті.