Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

Тема 14 економіко-математичні та організаційні моделі митної політики

План

  1. Мито і мінове співвідношення.

  2. Оптимальне мито.

  3. Нетарифні торгові бар'єри.

  4. Війна між митами.

  5. Стратегічна поведінка і «дилема в'язнів».

  6. Порядок світової торгівлі.

  7. Інституційна конкуренція.

  8. Митний союз та інші регіональні форми інтеграції

  1. Мито і мінове співвідношення

1. Вплив мита на співвідношення цін на Батьківщині й світовому ринку.

Якщо домовитися від припущення про малу країну, то мито на імпорт впливає і на відносну ціну, отже, і на мінове співвідношення. В результаті обкладання імпортним митом товару 2 на Батьківщині на світовому ринку відбувається спад попиту на цей товар, його ціна знижується, а відносна ціна зростає. Порівняно з відносною ціною р в умовах вільної торгівлі для відносної ціни після стягнення мита отримуєм > р. Проте на Батьківщині, через митну політику якої відбувається подорожчання товару 2, відносна ціна знижується. Вітчизняна відносна ціна менша від ціни на світовому ринку, тобто (див. табл. 14.1). На основі цього > р>1.

На рис. 14.1 точка перетину S вітчизняної кривої обміну Т із зарубіжною кривою обміну T** визначає р - цінове співвідношення на світовому ринку в умовах вільної торгівлі. Стягнення мита поліпшує мінове співвідношення для Батьківщини до . У новій точці рівноваги S´ вітчизняна крива обміну Т, видозмінена через мито, перетинає криву обміну Закордону Т*. р – відносна ціна в умовах торгівлі; – відносна ціна у світі після обкладання товару митом; – відносна ціна на Батьківщині після обкладання товару митом.

E2, -E T

T'

S' h1 h0 p

S T*

A

B 0 C E1, -E

Рисунок 1.

Мито і рівновага обміну

Величина мита впливає на обсяг імпорту і на відносну ціну, тобто на мінове співвідношення (випадок великої країни). В умовах вільної торгівлі відносна ціна на світовому ринку - р. Після введення мита Батьківщиною на товар 2 його ціна на світовому ринку знижується (спадає попит), а відносна ціна зростає ( >р). Ціна товару 2 на Батьківщині збільшується, а відносна ціна зменшується, тому < р. Світова ціна в умовах вільної торгівлі перебуває в межах) > р >. До введення мита рівновага існувала у точці S - перетин вітчизняної кривої обміну T і кривої обміну Закордону T*, крива байдужості – h0. Після введення мита поліпшується мінове співвідношення Батьківщини, тобто за менший обсяг експорту отримують більше імпорту (рівноважна точка - S', крива байдужості – h1).

Таблиця 1.

Вплив мита на цінову ситуацію

Показники цінової ситуації

Батьківщина

Закордон

Ціна

Попит

Відносна ціна

2. Взаємозв'язок між митною політикою, співвідношенням цін і добробутом (крива торгової байдужості та вітчизняне мінове співвідношення). Рівень добробуту, пов'язаний із ситуацією у торгівлі, може бути зображений кривою торгової байдужості. Її визначають як геометричне місце сталого добробуту при різних комбінаціях обсягів експорту (-Е1) та імпорту (Е2), отже:

W = W (-Е1, Е2 )

Оскільки експорт означає зменшення кількості товару на Батьківщині, то гранична корисність експорту від'ємна. Як наслідок, отримуємо додатний нахил кривої торгової байдужості.

Оскільки вітчизняне цінове співвідношення відповідає граничній нормі заміщення, то воно повинно бути дотичним до досягнутої кривої торгової байдужості. У ситуації вільної торгівлі до досягнутої кривої торгової байдужості h0 дотичним є промінь цінового співвідношення р на світовому ринку, яке одночасно відповідає вітчизняному ціновому співвідношенню. Однак після стягнення мита цінові співвідношення на Батьківщині й у Закордоні розходяться. На рис. 1 внаслідок цього відповідає кривій торгової байдужості h1 .

  1. Визначення ставки мита. З визначення відносної ціни після стягнення мита

= 1 / 2 (1+t) або = (1+t) для ставки мита випливає t = ( ) / . Цей вираз можна записати з використанням графічних позначень:

де ОВ - митні надходження в одиницях товару 1 (ОА - в одиницях товару 2); t - ставка мита.