Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

1.Паритет купівельної спроможності валют

Коли товарний арбітраж між двома економіками є досконалим,то,беручи до уваги валютний курс,ціну одного товару в даній країні,p1 та ціну даного товару Закордоном p1* можна стверджувати,що останні повинні бути рівними,отже, p1=wp*.Це також дійсне для рівня цін товарних кошиків,тобто індексів цін P та P*.Таким чином отримуємо обмінний курс w.

(21.1)

Рівень цін даної країни визначають у різних випадках по-різному. У дуже простому випадку країни обмінюються подібним товаром. Позначимо його як товар 1.Тоді маємо w=p1/p1*. Може бути розглянутий також випадок,коли обидві країни повністю спеціалізуються на певному товарі,Батьківщина-на товарі 1,а Закордон на товарі 2.Тоді валютний курс набирає форми:w=p1/p2*.У більшості випадків рівень цін певної країни є індексом,котрий враховує ціни товарів,які виробляють,-у нашому випадку двох товарів,отже

P: (21.2)

При цьому ми можемо розглядати ситуацію,коли дана країна експортує і споживає товар 1,а товар 2 імпортує,причому певну кількість товару 2 виробляє в даній країні як товар-субститут імпортного товару. Для зміни валютного курсу діє:

. (21.3)

Вітчизняна валюта знецінюється,коли вітчизняний рівень цін зростає сильніше,ніж закордонний. У темі 20 зазначено,що вітчизняний рівень цін зростає,якщо номінальна грошова маса зростає швидше,ніж реальна потреба в грошах.

2.Паритет купівельної спроможності валют:емпіричне зображення

Рисунок 21.2.

Обмінний курс DM/$ і паритет купівельної спроможності

Розглядаючи паритет купівельної спроможності валют Р/Р* між Німеччиною та США і валютний курс w (DM/$), слід зазначити, що з 1950 по 1970 рік обидві величини розвивалися рівномірно (рис.21.1). При цьому співвідношення рівня цін у 1950 році було взято за одиницю. Після 1970 року вже не існує такого тісного зв’язку. Паритет купівельної спроможності валют і валютний курс розвиваються окремо. У період з 1980 по 1985 рік американський долар сильно девальвував, тож можна говорити про перевищення над паритетом купівельної спроможності. Є припущення, що в цій проміжній фазі рух портфельного капіталу значно вплинув на зміни валютного курсу.

3.Очікування валютного курсу і паритет купівельної спроможності валют

У довготерміновій рівновазі в ретроспективі паритет купівельної спроможності валют завжди виконується,якщо не брати до уваги переміщення капіталу внаслідок фінансових операцій. Це відображається завдяки товарному арбітражеві чи перерозподілу грошової маси в розумінні монетарної теорії платіжного балансу. Звичайно ми не беремо до уваги при розгляді довготермінового періоду короткотермінові порушення,тобто монетарні нерівноваги та їх вплив на валютний курс.Рівняння21.3можна використовувати і для очікуваних величин. Якщо Pc=(pc-P)/P- відображає очікуваний темп зростання цін,то можна пояснити очікувану зміну валютного курсу в довготерміновому періоді за допомогою різниці очікуваних темпів зростання цін даної країни і Закордону:

(21.4)

Коли домашні господарства та підприємства очікують,що в даній країні рівень цін зростає сильніше,ніж у Закордоні,тоді вони розраховують на девальвацію вітчизняної валюти. Коли очікування стосується незначного зростання рівня цін в даній країні,ніж закордоном,тоді w падає;вітчизняна валюта девальвує.