Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Міжнародна дуополія

  1. Характеристика дуополії. Коли при недосконалій міжнародній конкуренції число продавців дещо зменшується, тоді світова торгівля характеризується олігополією. Може, єдиним існуючим прикладом, що найбільш відповідає дуопольній ситуації, є світовий ринок великих літаків з трьома продавцями: Airbus, Boeing & McDonnell Douglas (таблиця 8.1).

  2. Дуополія. Базовою моделлю теорії олігополії, чи зокрема дуополії є модель Брандера-Спенсера, де у найпростішому випадку існує один продавець на Батьківщині і один продавець у Закордоні, які постачають свою продукцію на ринок третій країні.

Таблиця 8.1

Ринок великих літаків

Літаки світового флоту на 31.12.1991

Продано

Нові замовлення

Airbus

740

162

77

Boeing

5040

419

242

McDonnell

2020

171

37

Розглянемо функцію прибутку підприємства-дуополіста. Нехай q і q* - обсяги виробництва вітчизняного і закордонного підприємства відповідно, p (q + q*) – ціна вітчизняного товару, що залежить від обсягів виробництва цього товару на Батьківщині й у Закордоні, p' – похідна функції попиту; c(q) – змінні виробничі витрати; F – постійні витрати і s – дотації на одиницю продукції, тоді прибуток G вітчизняного підприємства визначають через:

G (q, q*, s) = qp (q + q*) – [ c(q) – sq] – F. (8.6)

Вітчизняний продавець розглядає обсяги виробництва у конкурентів і дотації на одиницю продукції як задані величини. Необхідна умова для максимізації прибутку виглядає так:

= qp' (q + q*) + p( q + q*) - + s = 0. (8.6')

Аналогічно функцію прибутку можна визначити для закордонного підприємства. Зв'язок між q і q* визначають як функцію реакції:

q = R(q*); (8.7)

q* = R*(q). (8.7')

Кожна точка функції реакції характерна тим, що функція прибутку підприємства при заданому обсязі виробництва іншого продавця досягає максимуму, таким чином ( . ) = 0. Функції прибутку можуть бути представлені графічно як ізолінії прибутку (рисунок 8.9). Ізолінії прибутку перетинають функцію реакції відповідно в їх максимумі.

Рисунок 8.9.

Функція реакції Батьківщини

RR – функція реакції країни. Якщо існує дуополія, коли один продавець перебуває у нашій країні, інший – у Закордоні, а інший ринок збуту – у третій країні, то кожна з фірм, повинна враховувати обсяг і ціну товару іншої. В результаті фірми отримують прибутки, що будуть максимальними при Gq (●)=0, тобто ізолінії прибутку перетинають функцію реакції у точках максимуму.

На рисунку 8.10 представлені функції реакції вітчизняного (RR) і закордонного (R*R*) продавця. Умова стабільності вимагає, щоб функція реакції вітчизняного підприємства проходила вертикальніше (крутіше), ніж функція реакції закордонного підприємства.

Без дотації торгова рівновага перебуває у точці C. Якщо вітчизняне підприємство отримує дотацію на одиницю продукції, то при заданому обсязі закордонного продавця, збільшуючи власні обсяги, воно отримає аналогічний прибуток. Крива реакції вітчизняного продавця RR переміщується вправо. При заданому обсязі пропозиції закордонного продавця q* вітчизняний продавець пропонуватиме тепер більший обсяг (переміщення з B у B'). Точка рівноваги Курно переміщується у точку C', Батьківщина досягає вищого рівня прибутку (позначена штрихом ізолінія прибутку).

  1. Дуополія і вільна торгівля. Якщо інтерпретувати рисунок 8.10 як зображення закордонного ринку, за який змагаються обидва підприємства, то точка виробництва закордонного підприємства перебуває в R* на осі q*, коли воно є монополістом. Якщо вітчизняна фірма постачала б продукцію тільки на закордонний ринок, тоді точка її виробництва була б у точці R на осі q. Перехід від автаркії до вільної торгівлі ліквідує закордонну монополію, а обсяг випуску закордонного підприємства OR* зменшується, тому що у стані рівноваги Курно вітчизняне підприємство частково забезпечує ринки.

  2. Цінова дуополія. При кількісній дуополії вітчизняні й закордонні підприємства конкурують обсягами, ціну визначають на ринку. Обидва підприємства можуть тепер також конкурувати цінами, а обсяги визначають на ринку (йдеться про цінову дуополію). Підприємства встановлюють свої ціни і пропонують продукцію споживачам.

Рисунок 8.10.

Міжнародна дуополія

RR і R*R* - функція реакції вітчизняного і закордонного продавців відповідно. Торгова рівновага перебуває у точці С (max прибуток ). Якщо вітчизняне підприємство отримує дотацію, то функція його реакції пересунеться на ВВ′ і буде R′R′, тобто воно збільшить обсяг виробництва товарів. Рівновага встановиться у точці С′, Батьківщина досягне вищого рівня прибутку (ізолінія прибутку, що проходить через точку С). але якщо за умов автаркії закордонне підприємство було монополістом (точка виробництва R* на осі q*), а вітчизняне підприємство характеризувалося рівнем виробництва у точці R на осі q, то після запровадження вільної торгівлі закордонна монополія ліквідується, тобто обсяг випуску товару OR* у Закордоні зменшиться.

Рисунок 8.11.

Цінова дуополія

Підприємства можуть конкурувати за допомогою цін. RR, R*R* - криві реакції, а р, р* - ціна вітчизняного і закордонного підприємств; точка В відображає рівноважну дуопольну ціну. Якщо закордонне підприємство встановить ціну на рівні ОМ*, то вітчизняне підприємство зможе продавати товар за ціною меншою, ніж ОМ. У свою чергу, встановлення вітчизняним підприємством ціни на рівні нижчому, ніж ціна закордонного товару, змусить іноземного виробника все ж таки знизити ціну власного товару.

  1. Конкуренція потужностей і цін. Дуополію можна інтерпретувати як двоступеневу гру. На першому етапі встановлюються виробничі потужності при кількісній дуополії Курно. При цьому необхідно враховувати витрати, пов’язані із виходом на ринок. На другому етапі розглядають потужності як задані величини, і підприємства опиняються в умовах цінової конкуренції.

Приклад 8.2. Конкуренція на ринку електронних напівпровідників.

Електронні напівпровідники характеризуються короткою тривалістю економічної експлуатації – приблизно 3 роки. Після трьох років покоління даного товару старіє. Це призводить до того, що продавець може дуже швидко втратити своє домінуюче становище на ринку. Тому боротьбу за першість на міжнародному ринку напівпровідників можна порівняти з лотереєю, в якій усі продавці мають шанс отримати провідну роль на ринку з новим поколінням товару. Справді, емпіричний аналіз показує, що рангові розташування на міжнародному ринку електронних напівпровідників постійно змінюються. Розгляд таблиці підтверджує це.

Рангове розташування десяти найбільших

підприємств виробників напівпровідників

Аналогічні сфери підключення

Біполярні числові аспекти підключення

Електронні накопичувачі

Мікропроцесори

Специфічні у застосуванні сфери підключення

1990

Philips

Fujitsu

Toshiba

Intel

NEC

Toshiba

Texas Instruments

NEC

NEC

Toshiba

National Semiconductors

Hitachi

Hitachi

Motorola

Motorola

SGS-Thompsor

National Semiconductors

Fujitsu

Hitachi

Fujitsu

Sanyo

Motorola

Mitsubishi

Mitsubishi

LSI Logic

Motorola

Advanced Micro Devices

Samsung

Toshiba

Oki

Texas Instruments

Philips

Texas Instruments

Texas Instruments

Hitachi

Mitsubishi

NEC

Sharp

Matsushita

Matsushita

Matsushita

Matsushita

Motorola

Fujitsu

Texas Instruments

Sony

Toshiba

Oki

National Semiconductors

Sharp

1K -DRAM

4K-DRAM

16K-DRAM

64K-DRAM

256K-DRAM

1M-DRAM

1972

1975

1978

1981

1984

1987

Texas Instruments

Texas Instruments

Texas Instruments

Motorola

Hitachi

Toshiba

Motorola

Fairchild

Motorola

Texas Instruments

NEC

Hitachi

Fairchild

National Semiconductors

National Semiconductors

NEC

Fujitsu

Mitsubishi

RCA

Intel

Intel

Hitachi

Toshiba

NEC

General Electric

Motorola

NEC

National Semiconductors

ATT Technology

Oki

National Semiconductors

Rockwell

Fairchild

Toshiba

Mitsubishi

Fujitsu

GI

GI

Hitachi

Intel

Oki

Texas Instruments

Corning

RCA

Signetics

Philips

TCMC

Matsushita

Westinghouse

Signetics

Mostec

Fujitsu

Texas Instruments

Advanced Micro Devices

Advanced Micro Devices

Toshiba

Fairchild

Intel