Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать
  1. Картина інтегрованої світової економіки

На рисунку 6.6 представлена торгова рівновага. Економісти Діксіт (Dixit) і Норман (Norman) говорять про «інтегровану світову економіку».

На вертикальній осі представлений світовий запас капіталу (), на горизонтальній осі - світова пропозиція праці (). Чотирикутник ONO*M визначає озброєність світу факторами виробництва; скажімо, точка Е описує розподіл світових запасів факторів виробництва між двома країнами, наприклад, ОЕ'- капітал Батьківщини і Е'М-капітал Закордону. У торговій рівновазі визначені ціни на товари і ціни на фактори виробництва, приміром, відносні ціни (рівняння 5.3). При цьому встановлені також місткості факторів і обох секторів у світі. Кожна точка кривої місткості факторів (наприклад, ) визначена через те, що співвідношення «зарплата - процент» l/r є тангенційним до ізоквант виробництва (tg β). На нових кривих місткості факторів виробництва можна розрахувати загальний обсяг виробництва як відстань від початку координат (як скалярну величину). Наприклад, при озброєності Е Батьківщина виробляла б загальну світову продукцію товару 2 (ОЕ) і Закордон виробляв би загальну світову продукцію товару 1 (O).

Відстані на променях місткості факторів виробництва теж вимірюють кількість споживання. При торговій рівновазі повинні користуватися попитом також загальні обсяги вироблених товарів (O - на товар 1, ОЕ - на товар 2).

Точка озброєності факторами виробництва G є точкою рівноваги, бо Батьківщина виробляє ОG2, а Закордон –G2E товару 2; відповідно Батьківщина продукує ОG1, а Закордон – G1F товару 1. Отже, встановлюється зовнішньоторгова рівновага з вирівненням цін на фактори виробництва.

На відміну від цього, точка I несумісна з рівновагою при торгівлі товарами. При цій озброєності факторами виробництва Батьківщина виробляла б обсяг ОН товару 2 і обсяг НІ товару 1. При цьому Закордон міг би виробляти максимальний обсяг II′ товару 2 або обсяг ID товару 1. Фактор «праця» не був би у двох випадках повністю задіяний (I′О* або DО*). У цьому випадку торгівля товарами є недостатньою для того, щоб досягти збалансування рівнів цін на фактори виробництва. Коли ж припустити, що фактори переміщуються (наприклад, з точки Iдо точки Е), то встановилось би збалансування цих рівнів цін. Можна було б взяти до уваги, що при точці озброєності, яка лежить на межах паралелограма, одна з країн є повністю спеціалізованою.

Якщо припустити гомотетичні уподобання, то можна визначити також точку споживання С. Біля кривих байдужості при даному відношенні цін на товари на радіусі-векторі, що проходить через початок координат, лежать усі точки максимальної корисності. Разом з гомотетичними уподобаннями необхідною буде умова, що обидві країни мають однакові уподобання. Тоді точки споживання повинні лежати на діагоналі ОО*. Оскільки в торговій рівновазі відношення «зарплата-процент» та відношення цін на товари перебувають у міцному зв'язку, то tg β як і відношення цін р1/ р2 можна інтерпретувати як постійні величини. Точка С є точкою споживання країни.

При торговій рівновазі точка виробництва G і точка споживання С не збігаються. Батьківщина експортує обсяг товару 1 С1G1 й імпортує обсяг товару 2 С2G2. При цьому трикутник СRG є трикутником торгівлі.