Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

14. Динамічне пристосування обмінного курсу.

В короткотерміновому періоді обмінний курс повинен бути встановлений так, щоб на грошовому ринку, ринку облігацій та іноземному ринку цінних паперів існувала рівновага (рисунок Д.20.4). У вихідному положенні резерви фінансових активів є заданими. Тоді короткотермінова рівновага встановлює обмінний курс який через порівняльні цінові переваги впливає на експорт і, та Імпорт і, разом з цим, на сальдо торгового балансу . Якщо взяти до уваги доходи від процента за іноземними цінними паперами, то можна визначити сальдо балансу поточних операцій, які виповідають контрольному сальдо балансу руху капіталу.

+i’ωF=F’ (Д.20.5)

Залишок балансу поточних операцій включає в себе створення фінансових активів. Оскільки портфель іноземних цінних паперів зростає, то змінюється капітал V, та разом з цим, попит на цінні папери (і попит на товарному ринку). Обмінний курс повинен знову зміниться. У довготерміновому періоді рівновага досягається лише тоді,коли капітал в приватному секторі більше не змінюється, тобто коли V’ = 0 і, разом з цим, F’=0.

Рисунок Д.20.3.

Рівновага при порушенні внаслідок додаткової заборгованості країни.

Зростання заборгованості держави перед приватними економічними суб’єктами сприяє збільшенню портфеля вітчизняних цінних паперів, що призводить до збільшення їх пропозиції. Внаслідок цього відбувається спад курсу облігацій і зростання процентної ставки. Разом з цим. зростає капітал (вторинний ефект), оскільки суб'єкти тримають більше акцій. Ефект пропозиції є більшим, ніж ефект попиту. Крива ВВ переміщується вправо, а крива FF- вверх. Нова рівновага на ринку вітчизняних цінних паперів (S) при заданому обмінному курсі ω досягається при вищому проценті і (перетин пунктирних кривих).

Рисунок Д.20.4.

Монетарні чи фінансово-господарські порушення і довготермінова рівновага

У результаті пристосування обмінного курсу в короткотерміновому періоді до певної величини ω на грошовому ринку (М), на ринку вітчизняних облігацій (В) та на ринку іноземних цінних паперів (F) встановлюється рівновага. Зміна обмінного курсу через порівняльні цінові переваги впливає на рівень експорту або імпорту та на сальдо торгового балансу . Сальдо балансу поточних операцій враховує доходи від процента за іноземними цінними паперами (i ωF). Залишок у балансі поточних операцій дає змогу створювати додаткові фінансові активи – F’=dF/dt. Портфель Іноземних активів (F) збільшується, зростає капітал (V), зростає попит на цінні папери та товари. Внаслідок цього обмінний курс знову пристосовується до цих змін Рівновага в довготерміновому періоді досягається за умови, що капітал у приватному секторі не змінюється (-dV/dt=V’=0) і, разом з цим, не змінюється портфель - іноземних цінних паперів (dF/dt=F’=0).

Тема 21 валютний курс у довготерміновому періоді План

  1. Паритет купівельної спроможності валют.

  2. Паритет купівельної спроможності валют: емпіричне зображення.

  3. Очікування валютного курсу і паритет купівельної спроможності валют.

  4. Інфляційні різниці та різниці в процентних ставках.

  5. Реальний валютний курс.

  6. Реально-економічне порушення.

  7. Реальний процентний паритет.

  8. Торгові й неторгові товари.