Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

Тема 20

ОБМІННІ КУРСИ, ГРОШОВИЙ

ТА ФІНАНСОВИЙ РИНКИ

Вигоди арбітражу мають подвійний характер. По-перше, це зростання обсягів торгівлі основними акціями і деривативами на обох ринках. По-друге, арбітражна торгівля поєднує ринки і забезпечує адекватну оцінку цінних паперів і деривативів.

Бертон МЕЛКІЛ

План теми

  1. Грошовий ринок і обмінний курс у довготерміновій рівновазі.

  2. Рух капіталів при порушенні рівноваги : перекриття обмінного курсу.

  3. Реальне господарське порушення.

  4. Валютний ринок термінових угод.

Додаток .Модель Бренсона.

У довготерміновому періоді рівень цін може здійснюватися; тоді існуватиме зовсім інший зв'язок між грошовим ринком і обмінним курсом (розділ1).Розділ 2 порівнює рівновагу в довготерміновому і короткотерміновому періодах. Перехід від короткотермінового до довготермінового періоду може привести до перекриття обмінних курсів. Розділ 3 присвячений з’ясуванню реальних господарських порушень рівноваги. У розділі 4 розглянуто валютний ринок терміновий угод. У додатку висвітлена модель Бренсона.

  1. Грошовий ринок і обмінний курс у довготерміновій рівновазі.

  1. Рівень цін у довготерміновому періоді.

У довготерміновому періоді грошова маса впливає на рівень цін,а економіка отримує дохід від повної зайнятості, якій визначають через виборчий потенціал. Разом з цим, реальний трансакційний попит на гроші (попит на готівку, яку використовують для обслуговування операцій) за припущення,що економіка не розвивається, є незмінним. Якщо економіка розвивається, то реальний трансакційний попит зростає разом із виробничим потенціалом. Процентна ставка відображає норму часової превенції: вона є заданою величиною. Разом з цим, альтернативні витрати на зберігання грошей постійні. Збільшення грошової маси у цьому довготерміновому періоді означає лише зміну рівня цін. Наприклад, приріст грошової маси на 10% означає, що ціни на всіх етикетках підвищаться на 10%. Отже, рівень цін змінюється пропорційно до зміни грошової маси. Оскільки процентна ставка і дохід від повної зайнятості у довготерміновому періоді є заданим, то реальна грошова маса залишаються незмінною. У довготерміновому періоді рівновагу на грошовому ринку 19,3 визначається рівень цін :

Аналогічно визначається рівень цін Закордоні через функцію попиту на гроші 19,4.

У довготерміновому періоді очікуваний обмінний курс не може відхилятися від денного курсу, тому що рендита в Закордоні R’=i’і, разом з цим, процентна ставка на Батьківщині дорівнює процентній ставці у Закордоні, тобто і=і’ .

При заданій іноземній грошовій масі з приростом грошової маси на Батьківщині пропорційно пов’язана девальвація вітчизняної валюти.

  1. Довготермінова монетарна рівновага.

Довготермінова рівновага задана через рівновагу на грошовому ринку Батьківщини (рівняння 20.1) і Закордону (рівняння 20.2), а також через рівняння 20.3.

(20.1)

(20.2)

(20.3)

________________

‘Легко перевірити, що виміри у рівнянні (20.3) узгодженні (збігаються). Ці виміри становлять:

Рівняння 20.3 визначає обмінний курс. Його задають через співвідношення вітчизняного та іноземного рівнів цін і відносної ціни, що визначається обмінною . У рівнянні 20.3 – відносна ціна між товарами Батьківщини і Закордону при довготерміновій обмінній рівновазі.