Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка Савельєв.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
17.33 Mб
Скачать

2.Припущення

Модель розглядає вітчизняний грошовий ринок, фондові вітчизняний (В) та

іноземний (F) ринки. У короткотерміновому періоді товарний ринок не розглядається. Дана країна є малою країною. Разом з цим, процентна ставка у Закордоні i’задана; Закордон не зберігає гроші Батьківщини і жодних цінних паперів. Цінні папери Батьківщини і Закордону не є досконалими субститутами, точу очікувані рендити не обов'язково будуть рівними. При статичних очікуваннях щодо обмінною курсу позитивна різниця процента (і > i’) спринт припливу капіталу на Батьківщину.

У короткотерміновому періоді на всі зміни реагують лише фінансові ринки, а ціни і дохід у короткотерміновому періоді не можуть пристосуватися до змін. Нарешті, припустимо, що портфель цінних паперів Батьківщини В є заданий. Торгують лише іноземними цінними паперами. Проте вважається, що портфель іноземних цінних паперів F яким володіють особи Батьківщини, у короткотерміновому періоді є фіксованим. Це одне з основних припущень, яке на противагу моделі з розділу 20.2 виключає, що особи Батьківщини можуть короткотерміново змінювати свій портфель F . У тривалішому періоді цінні напери можна накопичити через сальдо балансу поточних операцій.

Рівновагу на ринку для цих трьох титулів власності: гроші Батьківщини (М), облігації Батьківщини (В) та іноземні цінні папери (F) описують через вищенаведені рівняння.

3.Грошовий ринок.

Попит на гроші Батьківщини залежить від НД, вітчизняної та іноземної

процентних ставок, а також від капіталу (V):

L=(. (Д.20.1.)

Національний дохід є заданим. Вважають, що L,<0.0 i I,>0.

  1. Ринок облігацій.

Попит на облігації Батьківщини залежить від вітчизняної та іноземної процентних ставок і від капіталу.

B’(i,i’,V)=B (Д.20.2.)

при <0.

  1. Ринок іноземних титулів власності.

Попит на іноземні титули власності також визначається як процентом Батьківщини й Закордону, так і фактичним станом капіталу.

F’(i,i’,V)=B (Д.20.3)

При <0.

Функція попиту має такі властивості: зі зростанням капіталу підвищується попит не тільки на гроші, а й на фінансові активи Батьківщини і Закордону. Попит на В,( F) збільшується, коли процентна ставка за даними фінансовими активами і (або i’) зростає, попит на В,( F) спадає коли процентна ставка іншого фінансовою активу і (або i’) зростає. Попит на гроші спадає, коли дохід у формі процента альтернативних можливостей розміщення капіталу (і та i’)зростає.

  1. Скорочення капіталу.

Капітал V (оцінений в UAH) складається з таких трьох компонентів:

гроші, що не приносять дохід у вигляді процента, вилущені в даній країні процентні активи В (облігації) і резерви в іноземних процентних активах (F), що визначаються в іноземній валюті. Позики Батьківщини (облігації B) використовують, як правило, для фінансування державних витрат у приватному секторі.

V=M+B+F. (Д.20.4)